Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Ašeradena vadītās EM iepirkumos uzvarējusi Vienotības biedres firma

Pēc Saeimas vēlēšanām divos partijas Vienotība līdera Arvila Ašeradena vadītās Ekonomikas ministrijas (EM) publiskajos iepirkumos uzvarējusi kompānija, kuras vienīgā īpašniece ir Vienotības biedre, Jaunās Vienotības kampaņas vadītāja Inese Andersone, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums Panorāma.

Andersone arī no Vienotības saraksta ievēlēta Rīgas domē, bet patlaban mandātu nolikusi sakarā ar došanos bērna kopšanas atvaļinājumā.

Gan Andersone, gan ekonomikas ministrs Ašeradens noliedz, ka uzvaras konkursos Andersones pārstāvētajai kompānijai nodrošinājusi partejiskā piederība. Vienlaikus ministrs atzīst, ka šī ir "nepatīkama situācija".

Kā vēstīja Panorāma, EM aprīlī izsludināja konkursu uz iepirkumu par principa Konsultē vispirms novērtēšanu valsts pārvaldē. Toreiz ministrija prognozēja, ka līgumcena varētu būt 185 900 eiro. Trīs pretendenti iesniedza piedāvājumus, kas ir tuvu šai summai, savukārt SIA GatewayBaltic kopā ar kompāniju Lejiņa un Šleiers piedāvāja darbu veikt par krietni zemāku cenu - 138 900 eiro, kas ļāva konkursā uzvarēt. GatewayBaltic tikko jau bija ieguvusi arī 28 000 eiro vērtu EM iepirkumu par jaunuzņēmumu vides vērtēšanu.

GatewayBaltic vienīgā īpašniece ir Ašeradena partijas biedre Andersone.

"Es šajā lietā neesmu iesaistījies. Es esmu pārrunājis šo jautājumu ar valsts sekretāru, es esmu teicis, ka šī ir viena nepatīkama situācija, bet ministrija pati ir pieņēmusi lēmumu par iepirkumu," raidījumam skaidroja Ašeradens. Taujāts, vai viņš par šiem iepirkumiem, runājis ar Andersoni, ministrs atbildēja: "Nē, ar Inesi Andersoni es par šiem iepirkumiem neesmu runājis."

Tikmēr Andersone norādīja, ka tajā brīdī, kad pieņēma aicinājumu vadīt Jaunās Vienotības kampaņu, Ašeradenam teikusi, ka "ir tāda lieta". "Viņš par to nezināja. Par to es viņu informēju," sacīja Andersone.

Deputāte skaidroja, ka sava uzņēmuma vadīšanu jau trīs gadus esot uzticējusi darbiniekiem, kaut pati saglabājusi valdes priekšsēdētājas amatu. Piedalīties partijas biedra vadītās ministrijas iepirkumos neesot viņas lēmums.

"Protams, es saprotu, ka Ašeradens ir Vienotības partijas vadītājs, un es tajā aktīvi darbojos, bet uzņēmums skatās no sava uzņēmuma viedokļa, un tāds bija viņu lēmums," skaidroja Andersone.

EM norāda, ka iepirkumi bijuši vajadzīgi, lai ministrijas darbam iegūtu vērtējumu no malas. GatewayBaltic piedāvājums abos gadījumos bijis labākais tieši zemās cenas dēļ.

"Mums pat teorētiski bija pamats noraidīt pretendentu par pārāk zemu cenu. Bet tāpēc mēs pievērsām papildus uzmanību un pārliecinājāmies, ka tā cena nav neatbilstoši zema," sacīja EM valsts sekretārs Ēriks Eglītis.

Vaicāts, vai izjutis spiedienu no politiķiem, ka vajadzētu izvēlēties tieši šo pretendentu, EM valsts sekretārs norādīja: "Es esmu izjutis spiedienu pretējā virzienā, jo mums patiesībā bija diskusija par to, kā tas varētu izskatīties publiski. Rezultāts ir tāds, kāds viņš ir. Man kā ministrijas saimnieciskajam vadītājam ir jāpieņem saimnieciski pamatots lēmums. Es viņu esmu šajā gadījumā pieņēmis."

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs norāda, ka pašvaldību deputātiem likums neliedz piedalīties ministriju publiskajos iepirkumos. Vienlaikus birojs uzsver, ka pievērsīs uzmanību jebkurai informācijai par iespējamiem pārkāpumiem valsts amatpersonu darbībā.

Top komentāri

aina
a
Kas tas par iepirkumu par principa "Konsultē vispirms" novērtēšanu valsts pārvaldē. Pirmo reizi dzirdu, kam tas princips domāts, tiem arī jāprasa vērtējums, nevis savas partijas biedres firmai, lai no valsts budžeta izklekerētu 200 000 eiro. Ministrijas politiskie vadītāji paši izdoma visādus it ka jaunumus, tad izdomāšanas nauda, ieviešanas nauda, akceptēšanas komisijas nauda un pēc gada vērtēšanas nauda un 1 miljonu no valsts budžeta nevainīgi izmakšķerē. Un tā notiek visās ministrijās un reāliem valsts darba darītājiem ārstiem, medmāsām, skolotājiem, robežsargiem, pensionāriem naudiņas nepietiek...… Ko dara tā lielā ierēdņu , palīgu, konsultantu, padomdevēju masa, kuri ir štata darbinieki ar pieklājīgu algu 2000 + eiro mēnesī.
zvirbulēns
z
Kāda vajadzība bija vispār šādu iepirkumu veikt? Ko dos tautsaimniecībai šī pasūtījuma izpilde?
he-hee
h
izrādās ka visi tie privātie biznesi bez slepenas valsts naudas paši neko nespēj..Kā nav valsts-tā nav viņu biznesa, bet paši ir pirmie, kas ar savu korupciju grauj to valsti...Īsteni vienas dienas saimnieki...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas