Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Augstskolas cer uz studentu rindām

Šonedēļ augstskolu gaiteņos studētgribētāju rindu vēl nav, bet pieteikšanās notiek elektroniski. Augstskolās prognozē, ka reflektantu skaits nebūs mazāks kā pērn un arī pieprasītākās studiju programmas, visticamāk, nemainīsies. Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) gan cer, ka aizvien lielāks pieprasījums būs pēc eksaktajām zinātnēm, kam par labu tiek pārdalītas arī budžeta vietas.

Vidusskolu absolventu skaits šogad ir tādā pašā līmenī kā pērn, tāpēc augstskolas sagaida ne mazāk studētgribētāju kā gadu iepriekš, Dienai norāda Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks. Arī jauniešu vēlme doties mācīties uz ārzemēm, kas bija izteikta dažus gadus atpakaļ, mazinās. Šogad LU ir izsludinātas 2183 budžeta vietas. Pieprasītāko studiju programmu topā Muižnieks prognozē Datorzinātnes, Ārstniecību, Tiesību zinātnes, kas pagājušajā gadā bija populārākā studentu izvēle, un Komunikācijas zinātnes. LU nākamajā akadēmiskajā gadā piedāvās arī divas jaunas studiju programmas – Eiropas integrācija un globālā attīstība, un licencēšanai nodota studiju programma Industriālās inženierijas vadība

Rīgas Tehniskajā universitātē budžeta vietas katru gadu ir aizpildītas, un šādu scenāriju RTU studiju prorektors Uldis Sukovskis Dienai prognozē arī tagad. Pēdējo gadu tendences liecina, ka jaunieši sāk apzināties eksakto zinātņu nozīmi nākotnes karjeras veidošanā un arvien lielāku interesi izrāda par inženierzinātņu studijām. Kopumā RTU plānots uzņemt studentus 3000 budžeta vietās pamatlīmeņa, augstākā līmeņa studiju programmās un doktorantūrā. Šogad gan vairs nenotiks uzņemšana koledžas līmeņa studiju programmās Inženiertehnikas dizains un Aviācijas transports, kā arī maģistra līmeņa programmā Elektrotehnoloģiju datorvadība, bet vienlaikus tiks piedāvātas divas jaunas studiju programmas – Industriālais dizains un Radošās industrijas, kura tiek īstenota kopā ar Latvijas Kultūras akadēmiju.  

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 27.jūnija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas