Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

KNAB: Korupcijas uztveres indekss neatspoguļo kopējo situāciju Latvijā

Organizācijas Transparency International publiskotais korupcijas uztveres indekss, kurā Latvija ierindota līdzās Kostarikai un Ruandai, atspoguļo korupcijas uztveri, bet ne faktisko situāciju, ko ir gandrīz neiespējami precīzi izmērīt, norādījis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB).

Korupcijas uztveres indeksa noteikšana ir tikai viens no veidiem, kā salīdzināt korupciju dažādās valstīs, tādēļ tikai pēc valstu vietas indeksa sarakstā nevar vērtēt reālo situāciju korupcijas jomā Latvijā, jo korupcija ir latents noziegums, uzsvērts KNAB vēstījumā.

"Indekss raksturo tikai attieksmi pret korupciju un tās uztveri, bet nesniedz visaptverošu informāciju par korupcijas reālo situāciju attiecīgajā valstī," pauda KNAB pārstāve Inta Šaboha.

Jau vēstīts, ka viskorumpētākās valstis pasaulē ir Afganistāna, Ziemeļkoreja un Somālija, kamēr tādas valstis kā Dānija un Jaunzēlande uzskatāmas par gandrīz brīvām no korupcijas, liecina ikgadējais korupcijas uztveres indekss, kuru otrdien publiskojusi nevalstiskā organizācija Transparency International.

Situācija Latvijā, salīdzinot ar pagājušo gadu, nedaudz uzlabojusies. Ja pērn ar 49 no no 100 iespējamiem indeksa punktiem Latvija 177 valstu rangā ierindojās 54.vietā, tad šogad Latvija ar 53 punktiem dala 49.vietu ar Kostariku un Ruandu. Tomēr Latvija joprojām ievērojami atpaliek no Igaunijas, kas ar 68 punktiem atrodas 28.vietā. Latviju apsteigusi arī Lietuva, kura novērtēta ar 57 punktiem un ierindota 43.vietā.

Kopumā pasaulē situācija atzīstama par dramatisku, jo 70% no šogad vērtētajām 177 valstīm ir "nopietnas problēmas" ar korupciju, un nevienā no valstīm situāciju nevar atzīt par ideālu, norāda Berlīnē bāzētā organizācija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas