Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pētījums: Latvijā ik dienu smēķē 24,5% iedzīvotāju

Latvijā ik dienas smēķē 24,5% iedzīvotāju, bet par nesmēķētājiem sevi sauc 56,2%, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījums par 2018.gadu.

Biežāk ik dienas smēķē vīrieši. To dara 38,3% vīriešu un 12% sieviešu. Saskaņā ar SPKC datiem sevi par nesmēķētājiem sauc 56,2% iedzīvotāju.

Palaikam smēķē 3,4% iedzīvotāju, bet pēdējā gadā šo nodarbi atmetuši 1,6% iedzīvotāju. Savukārt vairāk nekā pirms gada un agrāk smēķēšanu atmetuši 14,2% iedzīvotāju.

No smēķētājiem liela daļa jeb 33,8% katru dienu smēķē 26 un vairāk gadus, tikmēr 21 līdz 25 gadus smēķē - 10,4%, 16 līdz 20 gadus - 16,1%, 11 līdz 15 gadus - 11,8%, sešus līdz desmit gadus - 17,9%, bet no gada līdz vienam smēķē apmēram 10% iedzīvotāju.

Lielākā daļa jeb 43,5% no smēķētājiem vēlētos šo nodarbi atmest, kamēr 20,3% to nevēlas. Vienlaikus 36,2% smēķētāju nav pārliecināti, vai vēlētos atbrīvoties no kaitīgā ieraduma.

Pētījumā iedzīvotājiem tika jautāts, vai viņu ģimenē kāds smēķē mājās citu cilvēku klātbūtnē, uz ko lielākā daļa jeb 73,7% atbildēja, ka neviens nesmēķē. Tikmēr 26,3% iedzīvotāju kāds ģimenē smēķē mājās citu klātbūtnē.

SPKC pētījuma tapšanas laikā notika apmēram 3500 intervijas ar iedzīvotājiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Pētījumā analizēta Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu izplatība, tostarp smēķēšana, alkohola lietošana, uzturs, fiziskās aktivitātes, mutes higiēna, vakcinēšanās, satiksmes drošība, kā arī iedzīvotāju vēlme mainīt uzvedību, iesaistīties veselības veicināšanas pasākumos. Tas ietver arī datus par Latvijas pieaugušo iedzīvotāju veselības pašnovērtējumu un veselības aprūpes pakalpojumu izmantošanu.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka naivie mēģinājumi ar administratīvām metodēm nikotīna-atkarīgos padarīt par nikotīna - neatkarīgajiem nedos nekādus jūtamus rezultātus. Cigarešu paciņu vitrīnas jau tagad atgādina šausmu filmu afišas, trūkst tikai tūpļa vēža attēla. Nu un tad? Visi kūpina , kā kūpinājuši un mirst , kā miruši.
Smirdeklīši
S
pīpē visās malās,šķiet,ka pīpē visi. Logu nevar atvērt,pīpē uz balkona,pīpē pie loga,pīpē uz ielas. Gaisa nav no tiem smirdekļiem-pīpmaņiem. Jābrauc uz laukiem,uz mežu pie lāča,tur vismaz paelpošu svaigu gaisu.
Valstij dubults labums
V
Katru gadu ienākumi no akcīzes nodokļa un īsāku laiku jāmaksā pensija
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas