Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis
Vietējām varām sola garantēt 19,6% nodokļu ieņēmumus no valsts kopbudžeta ieņēmumiem

Valdība piekāpusies pašvaldībām

Pirmdien ministri vienojās, ka nākamajos trijos gados pašvaldībām garantētie kopējie nodokļu ieņēmumi nav mazāki par 19,6% no valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumiem. Tas ir par 0,1%, jeb 8,5 miljoniem eiro 2018. gadā vairāk, nekā valdība bija paredzējusi iepriekš.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdētājs Gints Kaminskis (ZZS) šo panākumu saista gan ar konstruktīvajām sarunām, gan valdības sapratni, gādājot, lai nodokļu reformas iespaidā nesamazinātos novadu un pilsētu budžeta ieņēmumi.

Garantēt pašvaldībām 19,6%, nevis 19,5% ieņēmumus aicināja arī LPS kongresa delegāti šā gada augustā. Šis bija viens no svarīgākajiem jautājumiem valdības un pašvaldību sarunās, apspriežot LPS un Ministru kabineta vienošanās un domstarpību protokolu, par kuru galīgo lēmumu LPS dome plāno pieņemt trešdien. Likums nosaka, ka šis protokols valdībai ir jāpievieno valsts budžeta projektam, iesniedzot to Saeimā.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš diezgan nepiekāpīgi vērtēja LPS prasību. Viņa pirmdien Dienai atzina – finanšu ministrs vienmēr ir finanšu sargs. Taču garantijas pašvaldībām bijusi arī viena no Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) prioritātēm valsts budžeta projekta apspriešanas laikā. Šīs izmaiņas nozīmē, ka 2019. gadā kompensācijas pieaugums būs 8,8 miljoni eiro, bet 2020. gadā – 9,4 miljoni eiro. Pašvaldības esot piekritušas, "ka mēs nerēķinām šajā proporcijā veselības finansējumam paredzēto 1% no sociālajām iemaksām, jo tas nebūtu loģiski", norādīja ministre. Jānis Upenieks, kurš Vienotību pārstāvēja budžeta veidošanas sarunās, atbalsta valdības lēmumu ņemt vērā pašvaldību intereses "un paieties tām soli pretim".

Visu rakstu lasiet otrdienas, 3. oktobra, avīzē Diena!

Top komentāri

auni ciena savus cirpējus
a
Vēl viena dižzagļa Lemberga un Latvijas izsaimniekotāju uzvara.
Latvijā dārgākās pašvaldības ES
L
Latvijā pašvaldībām ir pusotru reizi lielāks izdevumu īpatsvars no kopīgajiem nodokļu ieņēmumiem, nekā vidēji ES valstīs.
auditors
a
kad beidzot tiks īstenotas pašvaldību reformas , valstij to nemaņā par daudz , novads ar 2000 iedzīvotāiem tikai tāds ciemats vien ir , tad ar nevajadzēs tērēt valsts budžeta naudu , vēl kapēc Liepājai atļauts dzīvot uz citu rēķina , ostas pilsēta bet nodokļus nemaksā jo sez nolikums paredz atlaides , Liepāja faktiski visnabadzīgākā pilsēta , jo visi lielie uzņēmumi ir sez sastāvā , tagad jau līgums līdz 2035. gadam , tā ir cūcība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas