Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vēsture Dienā: 1994. gada raibumi - traģēdijas, augsti viesi, jaunas valdības

Kas bija Dienasprāt svarīgākie notikumi pirms 25 gadiem – 1994. gadā, kad banku krīze vēl nebija notikusi, pirms gada bija ievēlēta pirmā Saeima neatkarību atguvušajā valstī, līdz ar to latviešu tauta vēl nebija zaudējusi Atmodā un tās brīnumainajā iznākumā iegūto optimisma potenciālu, kura tik ļoti pietrūkst tagad, kad valstī ar 5% iekšzemes kopprodukta izaugsmi daudzi vēlētāji 13. Saeimas vēlēšanās balsoja par "jauniem spēkiem"…

Divi paši svarīgākie 1994. gada notikumi bija skaidri – ASV prezidenta Bila Klintona viesošanās Rīgā 6. jūlijā un prāmja Estonia katastrofa Baltijas jūrā ceļā no Tallinas uz Stokholmu 28. septembrī. Bet atcerēsimies vissvarīgākos no 30. decembra Dienā publicētajā Mārtiņa Ķibilda apskatā ar virsrakstu Traģēdijas, augsti viesi, jaunas valdības – viss šogad minētajiem 1994. gada notikumiem.

"Gads sākās gausi, kā jau visi," atcerējās Ķibilds. "Pirmajos avīžu numuros – aizgājušā gada vērtējumi, ziņas par Jaungada svinību traumām, satraukums par Jeļcina svētku aicinājumu krieviem aktīvāk aizstāvēt savu 25 miljonu tautasbrāļu intereses ārpus Krievijas robežām, kā arī par pašmāju valdības viltībām – LR Ministru kabineta noteikumiem Nr. 35, kas no 1. janvāra līdz 31. martam paredz tiesības policijai un zemessardzei kratīt automašīnas un braucējus."

Janvāris

4. LR piekrīt Krievijas priekšlikumam izvest armiju līdz 31. augustam. Jaunajam datumam arī būs lemts kļūt par galīgo. 5. Pazudusi kārtējā noguldījumu firma Tovantsev, kuras īpašnieks G. Tovancevs draud Dienai izrēķināties. 14. janvārī viņu arestē, apsūdz izspiešanā, bet neviens nenojauš, ka pēc laika viņu izlaidīs tikai tāpēc, ka viņš liecinājis pret Haritonovu. 28. G. Ulmanis atjauno K.Ulmaņa Draudzīgo aicinājumu un dāvina skolām grāmatas. Jau pēc neilga laika sakarā ar Ā. Šildes grāmatu dāvināšanu prezidentu mēģinās apsūdzēt antisemītisma popularizēšanā (..).

Februāris

7. Krievija ierosina Latvijai Skrundas lokatora funkcionēšanu vēl četrus gadus. Šis risinājums arī kļūs par galīgo. 12. Norvēģijā, Lillehammerē, atklāj XVII ziemas olimpiādi. Neviens latvietis medaļotus panākumus negūst.

Marts

15. Tiek apcietināts bijušais LPSR VDK priekšsēdētājs Alfons Noviks un apsūdzēts par genocīdu pret Latvijas tautu. 23. Augstākā tiesa atzīst Latbiofarm vadītājus par vainīgiem apzinātā narkotiku ražošanā. 29. Latvijā koncertē pasaules džeza spīdeklis B. B. Kings.

Aprīlis

2. Streļķim un latviešu teātra grandam Ēvaldam Valteram simtā jubileja.

25. Sākas 4. nepieradinātās modes asambleja. Tajā savu mākslu rāda modes megazvaigzne Pako Rabane.

Maijs

14. Radio SWH gada jubilejas koncertā tiek nošauts cilvēks. Radio paziņo, ka turpmāk slavenu dziedoņu koncertus vairs nerīkos. 24. Sprādzienā pie firmas Dukāts iet bojā tās īpašnieks Vladimirs Dukāts. 28. Diena publicē G. Andrejeva atklāto vēstuli, kurā viņš atzīst, ka savulaik darbojies kā VDK aģents "Ziedonis". Andrejevs demisionē. 29. Pašvaldību vēlēšanās pārliecinošu uzvaru svin nacionāļi.

Jūnijs

9. Rīgas jaunās domes pirmā sēde. Par mēru kļūst Māris Purgailis no LNNK. 18. Notiek ikgadējā Preses balle. 21. Saeima pieņem pilsonības likumu, neievērojot EP prasības – kvotas tiek saglabātas. Prezidents G. Ulmanis likumu neizsludina.

Jūlijs

6. Rīgā dažu stundu vizītē ierodas ASV prezidents Bils Klintons. Latvijā prognozē, ka Klintons savā ceļā velk ASV ietekmes zonas robežu. 14. Birkavs iesniedz Ulmanim valdības demisiju. 22. Saeima pieņem Pilsonības likumu jau bez pilsonības kvotām. 29. Jelgavā no Pārlielupes cietuma izbēg 29 ieslodzītie.

Augusts

18. Saeimā neapstiprina Andreja Krastiņa (LNNK) valdību.

Septembris

15. Saeimā apstiprina Māra Gaiļa (Latvijas ceļš) valdību. 28. Nogrimst pasažieru prāmis Estonia, iet bojā vairāk nekā 800 cilvēku.

Oktobris

19. Kāds zemessargs, kas izrādās LDDP priekšsēdis Juris Bojārs, nošauj autozagli.

Novembris

1. Iznāk pirmais krāsainais Dienas sestdienas pielikums, Latvijā pirmā regulārā krāsainā avīze. 8. Zviedrijas karalis Rīgā atklāj Stokholmas ekonomikas augstskolu. 14. SIA Lata International atzīta par maksātnespējīgu, valstij jāatmaksā tās parādi, vairāk nekā 50 miljoni ASV dolāru. 27. Kā pasaules čempions Rīgā atgriežas dambretists Guntis Valneris.

Decembris

5. Skolotāju streiks.

Nez, ko skolotāji 25 gadu laikā ir iemācījušies?

 

Top komentāri

Dostojevskis
D
Viens no 1994. gada "raibumiem" ir spilgtā atmiņā. ASV prezidenta Klintona sagaidīšanas ceremonijā Lietuvas un Igaunijas prezidenti, itkā diplomātiskā protokola dēļ, tika nobīdīti "otrajā līmenī". Tas izskatījās nožēlojami un skaidri iezīmēja "Baltijas vienotību" realitātē. Bija ļoti kauns uz šo skatīties.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas