Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Visvecākajam Latvijas kalendāram - 70.gadagājums

Ievadot Rēzeknes pilsētas svētku pasākumus, Rēzeknes Centrālajā bibliotēkā piektdien svinīgi atvēra Latgales Kultūras centra izdevniecībā izdoto _Tāvuzemes kalendara _70.gadagājumu. Tā ir pati vecākā no līdz šim latviešu valodā iznākošajām gadagrāmatām un vienīgā, kas tiek izdota tās senākajā paveidā latgaliešu literārajā rakstu valodā.

Kalendāra sastādītājs un redaktors ir izdevniecības ilggadējais vadītājs, Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks Jānis Elksnis. Pirmais Tāvuzemes kalendars iznāca 1939.gadā Viļakā, tā titullapā bija rakstīts: «Izdeve grōmotu un rokstomlītu veikals Centība, Viļakā, Tautas īlā 14, Jōņs Cybuļskis». Pēc 1942.gada kalendāra izdošanu pārņēma Latgaļu izdevnīceibas vadītājs Vladislavs Luocis, vispirms Daugavpilī, pēc Otrā pasaules kara trimdā Vācijā. Ārzemēs latgaliešu kalendārs nepārtraukti tiek izdots 46 gadus, līdz Atmodas sākumā, 1991.gadā, Tāvuzemes kalendars atgriežas Latvijā, Rēzeknē.

375 lappuses biezais kalendārs ir vērtīga kultūrvēsturiska un literāra gadagrāmata, tajā ir vairākas nodaļas, no kurām kuplākā veltīta arheoloģijai, kultūrvēsturei, atmiņu pierakstiem, laikmeta dokumentiem, kā arī latgaliski rakstītajiem literārajiem darbiem. Kalendāra metiens ir 1200 eksemplāru. Kā atzīmēja J.Elksnis, tā lasītāju skaits nav sarucis un arvien pieaug, to var iegādāties gan grāmatu tirdzniecības vietās Latgalē, gan katoļu baznīcu grāmatu galdos.

Tāvuzemes kalendara izdošanu ik gadus atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, kā arī Latgales reģiona attīstības aģentūra, Rēzeknes pilsētas dome un uzņēmējs Jānis Blažēvičs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Skolotāja darbs vienmēr ir bijis stāsts par cilvēcību

Par skolotāja ikdienas darbu un viņa nozīmi jaunās paaudzes izglītošanā Guntars Gūte sarunājas ar Salaspils 1. vidusskolas skolotāju, izdevniecības Skolas Vārds matemātikas mācību līdzekļu autori...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas