Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Ziedošana augstskolām Latvijā vēl nav tradīcija

Latvijā ziedošana augstskolām pagaidām vēl nav tik ierasta kā citviet pasaulē, tendences gan rāda, ka mecenātu skaits Latvijā pieaug, piektdien raksta laikraksts Diena

Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU) šobrīd aktīva sadarbība ir apmēram ar 100 dažādiem mecenātiem, no kuriem lielākā daļa ir tieši uzņēmumi, Dienai stāsta RTU Attīstības fonda izpilddirektors Artūrs Zeps. Šie uzņēmumi nav no malas, bet gan tie, kas darbojas nozarē un ir ieinteresēti šādā veidā uzrunāt savus potenciālos darbiniekus, piemēram, enerģētikas, farmācijas un transporta nozarē. Arī ziedošanas formas ir dažādas - vieni izvēlas maksāt stipendijas izcilākajiem studentiem, citi apmaksā prakses vietu uzņēmumā jau mācību laikā. Izplatītāka ir tieši stipendiju piešķiršana. Piemēram, šogad RTU bijuši 59 stipendiju konkursi un mecenātu stipendijas nodrošinātas apmēram 400 studentiem. Ar katru gadu palielinās to uzņēmumu skaits, kas šādā veidā vēlas sev piesaistīt nākotnes darbiniekus.

Sliktāk RTU veicas ar privātpersonu ziedojumiem, un, kā atzīst Zeps, Latvijā privātpersonas nav tik ieinteresētas ziedot augstskolām, kā tas ir ārzemēs.

Līdzīgi arī Latvijas Universitātē (LU) lielākā sadarbība ir tieši ar uzņēmumiem, bet netrūkst arī privātpersonu, kuras vēlas atbalstīt universitāti. Patlaban aktīvi ir vairāk nekā 100 sadarbības līgumu, Dienai pastāstīja LU fonda pārstāve Laine Dobulāne. Šogad LU fonda mecenāti ir nodibinājuši 27 dažāda veida stipendijas un nodrošinājuši iespēju tās saņemt 107 studentiem.

Tam, ka ziedošanas kultūra augstskolām Latvijā nav tik populāra, piekrīt arī Rīgas Stradiņa universitātes Absolventu asociācijas izpilddirektore Irīna Kukliča. "Es negribētu teikt, ka mums Latvijā nav ziedošanas kultūras kā tādas, dati un fakti liecina par pretējo. Regulāri tiek ziedoti līdzekļi pamestiem dzīvniekiem, slimiem bērniem un citiem projektiem, bet mums nav senas un izteiktas ziedošanas kultūras augstskolām. Tomēr tas ir tikai attīstības jautājums," uzskata Kukliča. Pēc viņas domām, lai piesaistītu un apgūtu ziedojumus, augstskolām aizvien vairāk būs mērķtiecīgi jāiegulda darbs, jo jebkuri līdzekļi uzliek atbildību. Ja ir laba un skaidri formulēta ideja, naudas līdzekļus tam var atrast.

Plašāk lasiet Annas Bērziņas rakstā Ziedošana augstskolām Latvijā vēl nav tradīcija piektdienas, 5. septembra, laikraksta Diena 7.lpp.! 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas