Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

ASV aizsardzības ministrs: Izraēla kļūst arvien izolētāka

Arābu pavasara protesta kustību dēļ Izraēla Tuvajos Austrumos kļūst arvien izolētāka, un tās bruņotie spēki nespēs kompensēt novājinātās diplomātiskās pozīcijas, svētdien paziņoja ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta.

Ceļā uz Izraēlu, kas ir viens no viņa Tuvo Austrumu vizītes punktiem, Paneta žurnālistiem pavēstīja, ka ir svarīgi, lai Izraēla atjaunotu attiecības ar Ēģipti un citām reģiona valstīm, kas iepriekš bijušas vērtīgas sabiedrotās.

"Es nešaubos, ka viņi ir militāri spēcīgākie. Taču jautājums ir, vai ar to pietiek, lai saglabātu militārās līderpozīcijas, ja valsts sevi izolē diplomātiskajā telpā," atklāja Paneta. "Šajā dramatiskajā laikā Tuvajos Austrumos, kad bijis tik daudz pārmaiņu, Izraēlai nebūtu labi kļūt arvien izolētākai. Bet tieši tas notiek," viņš atzina.

Paneta, kuram pirmdien plānota tikšanās ar Izraēlas un palestīniešu līderiem, pauda pārliecību, ka Izraēlai jāatjauno diplomātiskās saites ar tādām valstīm kā Ēģipte un Turcija un ka Vašingtona ir gatava palīdzēt.

Pēc Ēģiptes prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas un nemieriem citās Tuvo Austrumu zemēs, kas radīja bažas arī par drošību Izraēlā, tās līderi skaidri apzinās grūtības, ar kurām viņiem jāsaskaras, atklāja Paneta. "Domāju, ka viņi apzinās, cik svarīgi ir darīt visu iespējamo, lai uzlabotu šīs attiecības," viņš piebilda.

Pentagona vadītājs uzskata, ka Izraēlas izolācija ir pašas valsts rīcības rezultāts, kā arī to darbību sekas, kuras tā nespēj kontrolēt, tostarp Irānas atbalsts pret Izraēlu naidīgi noskaņotajai sabiedrības daļai, atklāja Panetas preses pārstāvis Džordžs Litls.

Paneta uzsvēra, ka sarunās ar Izraēlas aizsardzības ministru Ehudu Baraku, kā arī citiem Izraēlas un palestīniešu līderiem viņš mudinās abas puses atgriezties pie sarunu galda. "Mans vēstījums abām pusēm - jūs nezaudēsit neko, jūs nezaudēsit neko, sākot sarunas."

Viņš atgādināja ASV valdības nostāju, ka palestīniešiem vajadzētu tiekties pēc sava mērķa miera sarunu ceļā, nevis ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) rezolūciju palīdzību.

"Viena lieta, kas ir skaidra, ko ir pateicis [ASV] prezidents, ko pateikusi valsts sekretāre - jums neizdosies panākt mieru Tuvajos Austrumos, vēršoties ANO. Vienīgais veids, kā jūs to varat panākt, ir ar sarunu palīdzību," viņš uzsvēra. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits