Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Avots: Tramps parakstīs imigrācijas rīkojumu, liedzot iebraukt sešu musulmaņu valstu pilsoņiem

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien gatavojas parakstīt pārskatītu rīkojumu, kas liegs ASV uz laiku iebraukt sešu lielākoties musulmaņu apdzīvotu valstu pilsoņiem un apturēs bēgļu izmitināšanas programmu, paziņojusi Baltā nama amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pārskatītais rīkojums paredz izņemt Irāku no to valstu saraksta, kuru pilsoņiem tiek liegts 90 dienas iebraukt ASV. Šāds lēmums pieņemts pēc ASV Aizsardzības ministrijas (Pentagona) spiediena, ņemot vērā Irākas nozīmīgo lomu cīņā pret džihādistu grupējumu Islāma valsts.

Pārējo sešu valstu - Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas - pilsoņu vīzu pieteikumi 90 dienas netiks izskatīti, domājot par iespēju labāk pārbaudīt potenciālos ieceļotājus.

Administrācija arī ievēros jau piešķirtās vīzas. Attiecībā uz sīriešu bēgļiem vairs netiks piemērots beztermiņa aizliegums iebraukt. Tā vietā pret tiem izturēsies tāpat kā pret citiem bēgļiem, un ASV programma bēgļu izmitināšanai tiks apturēta uz 120 dienām.

Pārskatītajā rīkojumā arī vairs netiks dota prioritāte noteiktām reliģiskām minoritātēm. Kritiķi ir vainojuši administrāciju par centieniem šādā veidā ļaut iebraukt kristiešiem, bet ne musulmaņiem.

Darbs pie jauna rīkojuma sākās drīz pēc tam, kad federālā tiesa bloķēja Trampa sākotnējo rīkojumu, tomēr administrācija vairākkārt atlika pārskatītā rīkojuma parakstīšanu, lai labāk koordinētu darbu ar aģentūrām, kas piedalīsies tā īstenošanā.

Trampa administrācijas amatpersonas ir norādījušas, ka ar jauno rīkojumu tiek cerēts pārvarēt tiesiskos iebildumus, ar kuriem saskārās pirmais rīkojums. Rīkojuma mērķis paliek nemainīgs - nelaist valstī iespējamos teroristus, kamēr valdība pārskata bēgļu uzņemšanas un vīzu piešķiršanas sistēmu.

Trampa sākotnējais 27.janvāra izpildrīkojums tika plaši kritizēts kā līdzvērtīgs musulmaņu aizliegumam, kā arī par tā publicēšanu bez iepriekšēja brīdinājuma sabiedrībai vai aģentūrām, kuru uzdevums bija to īstenot.

Rīkojums paredzēja, ka visa ASV programma bēgļu izmitināšanai tiek apturēta vismaz uz 120 dienām, kamēr tiks pieņemti jauni stingri bēgļu pārbaudes noteikumi. Sīriešu bēgļu uzņemšana tiek apturēta uz nenoteiktu laiku vai līdz laikam, kad prezidents pats izlems, ka viņi vairs nerada draudus.

Rīkojums arī paredzēja uz 90 dienām apturēt vīzu izsniegšanu cilvēkiem - gan ceļotājiem, gan imigrantiem - no Irākas, Irānas, Jemenas, Lībijas, Sīrijas, Somālijas un Sudānas.

Federālais apgabala tiesnesis Džeimss Robarts Vašingtonas štata Sietlas pilsētā 3.februārī izdeva rīkojumu, ar kuru ir uz laiku bloķēts prezidenta Donalda Trampa 27.janvāra izpildrīkojums. Tiesnesis pieņēma šādu lēmumu pēc Vašingtonas un Minesotas štatu prasības.

ASV Tieslietu ministrija 4.februārī aicināja ASV 9.iecirkņa federālo apelācijas tiesu Sanfrancisko noraidīt šo tiesneša rīkojumu, tomēr apelācijas tiesa 9.februārī atteicās atjaunot bloķēto prezidenta izpildrīkojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits