Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Jordānijā atrodas ASV armijas Sīrijas darba grupa

ASV armija nosūtījusi uz Jordāniju darba grupu, lai tur palīdzētu risināt Sīrijas bēgļu problēmas, kā arī gatavotos vairākiem notikumu attīstības scenārijiem, arī situācijai, kad ķīmiskie ieroči varētu nokļūt ārpus valdības kontroles, trešdien vēsta laikraksts The New York Times.

Darba grupa, kurā strādā 150 plānotāju un speciālistu un kuru vada augsta ranga ASV amatpersona, izstrādā stratēģiju, lai novērstu Sīrijas pilsoņkara izplešanos pāri robežām Jordānijā. Grupas bāze atrodas uz ziemeļiem no Jordānijas galvaspilsētas Ammānas 35 kilometru attālumā no robežas. Tā ir vistuvāk Sīrijas konflikta zonai dislocētā ASV militārpersonu grupa.

ASV un Jordānijas amatpersonas ir apspriedušas iespēju robežas Sīrijas pusē izveidot buferzonu, kurā patrulētu Jordānijas karavīri ar ASV atbalstu, tomēr šī ideja, vismaz pagaidām, netiks īstenota, vēsta laikraksts. Lielu daļu laika ASV darba grupa velta, palīdzot Jordānijai koordinēt palīdzības sniegšanu Sīrijas bēgļiem.

Atbilstoši Jordānijas ārlietu ministra Nasera Džudeha teiktajam Sīrijas konflikta 18 mēnešos Jordānijā ieradušies 200 000 bēgļu. Atbilstoši ANO datiem Jordānijā reģistrēti 85 000 bēgļu, bet vēl 36 000 bēgļu lietas patlaban atrodas izskatīšanas procesā.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar SOHR datiem tajā dzīvību ir zaudējuši 32 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Rietumi un arābu valstis ar ANO Drošības padomes starpniecību cenšas panākt Sīrijas prezidenta Bašara al Asada aiziešanu no amata, uzskatot, ka tādējādi tiks apturēta vardarbība, taču viņu centienus bloķē Krievija un Ķīna, kas apgalvo, ka iejaukšanās no ārpuses novedīs pie Sīrijas konflikta eskalācijas.

Sīrijas varas pārstāvji norāda, ka sastop lieliski bruņotu kaujinieku pretestību, kas saņemot palīdzību no ārzemēm.

Savukārt Irāna apsūdz Turciju un Persijas līča valstis, ka tās, slepeni vienojoties ar ASV un Izraēlu, ar ieročiem apgādā Sīrijas nemierniekus, lai panāktu tuva Teherānas sabiedrotā - Sīrijas prezidenta Asada - gāšanu. Kā arābu, tā Rietumu medijos regulāri parādās ziņas, ka bruņotās opozīcijas pusē karo ārvalstu kaujinieki. Tā Libānas telekanāls Al Mayadin augustā brīdināja, ka Sīrija vairāku valstu džihādistiem ir kļuvusi par "jauno Afganistānu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits