Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sāksies ES un ASV sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu

Pirmdien Vašingtonā sāksies Eiropas Savienības (ES) un ASV sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu. Sarunu sākumu gan, visticamāk, aizēnos publiski izskanējušās ziņas par ASV specdienestu veikto ES institūciju izspiegošanu.

Tomēr, par spīti spiegošanas skandālam, Vācijas kanclere Angela Merkele ceturtdien atzina, ka sarunas ar ASV joprojām ir "visaugstākā prioritāte".

Spiegošanas skandāls, kas izcēlies saistībā ar ASV specdienestu veikto iespējamo ES institūciju un dalībvalstu izspiegošanu, radījis bažas par šo sarunu nākotni, un Francija pat mudināja tās uz laiku atlikt. Tomēr Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žozē Manuels Barrozu trešdien paziņoja, ka sarunas tiks sāktas un paralēli tām darbosies ekspertu grupas, kurām uzticēts izpētīt ASV veiktās spiegošanas apmērus.

Tiek plānots, ka sarunas par brīvās tirdzniecības līgumu ilgs divus gadus, taču tas ir ļoti ambiciozs mērķis tik komplicētas starptautiskas vienošanās panākšanai. Ja šo vienošanos izdosies noslēgt, tā kļūs par pasaulē plašāko brīvās tirdzniecības līgumu. ES un ASV savstarpējās preču tirdzniecības apjoms pagājušajā gadā sasniedza aptuveni 500 miljardus eiro, pakalpojumu sektorā apgrozījums sasniedza 280 miljardus, bet savstarpējās investīcijas bija mērojamas triljonos eiro. EK lēš, ka brīvās tirdzniecības līgums ES tautsaimniecībai papildus gadā dos 119 miljardus eiro, bet ASV ekonomikai – 95 miljardus.

Tomēr Francija kategoriski atsakās mīkstināt savu līdzšinējo nacionālās kultūras aizsardzības politiku. Šobrīd Francijas televīzijas kanāliem uzlikts par pienākumu 40% raidlaika atvēlēt pašu mājās ražotiem raidījumiem un filmām, bet vēl 20% - citu Eiropas valstu ražojumiem. Savukārt Holivudas produkcija un ASV televīzijas ziepju operas var pretendēt tikai uz daļu no atlikušajiem 40%. Arī kino apmeklētājiem, par katru iegādāto biļeti nākas maksāt nodevu, kuras mērķis ir sniegt atbalstu Francijas kinoindustrijai, un daudzi ir pārliecināti, ka bez šāda atbalsta tā nespētu izturēt Holivudas konkurenci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits