Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva
Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un ASV prezidents Donalds Tramps savas lielummānijas dēļ izpelnījušies kritiķu izsmieklu. Attēlā: abu lelles karnevālā Vācijā

Tramps pirmo reizi tiksies ar Erdoganu

Neērta un, iespējams, asiem izteikumiem bagāta saruna gaidāma otrdien Baltajā namā, kad tur pirmo reizi tiksies ASV prezidents Donalds Tramps un viņa Turcijas kolēģis Redžeps Tajips Erdogans. Abu sabiedroto valstu attiecības pašlaik ne pavisam nevarētu raksturot kā labas, jo Ankarai ar Vašingtonu ir nopietnas domstarpības virknē jautājumu. Turkus jo īpaši satracinājis amerikāņu lēmums ar ieročiem apgādāt Sīrijas kurdu kaujiniekus, kuri cīnās pret teroristu kustību Islāma valsts (IV).

Vēl pirms dažiem mēnešiem Turcijas vadītājs Erdogans ar lielu entuziasmu runāja par turpmākajām attiecībām ar Savienotajām Valstīm. Viņa optimisms bija saistīts ar Trampa ievākšanos Baltajā namā. Jaunais ASV prezidents pirms ievēlēšanas atkārtoti bija paudis cieņu tādiem autoritāriem līderiem kā Krievijas prezidents Vladimirs Putins, Filipīnu prezidents Rodrigo Duterte un arī pats Erdogans. 

Turcijas prezidenta attiecības ar iepriekšējo ASV prezidentu Baraku Obamu nebija sevišķi tuvas. Obama ik pa laikam pārmeta Turcijai demokrātijas deficītu un preses un cilvēktiesību neievērošanu. Pēc pērn 15. jūlijā Turcijā notikušā nesekmīgā apvērsuma mēģinājuma viņš telefonsarunā Erdoganam izteica ne tikai atbalstu, bet arī bažas par plašajām aizturēšanām. Obamas valdība arī atteicās Turcijai izdot ASV dzīvojošo garīdznieku Fetullu Gilenu, kuru Ankara apsūdz apvērsuma plānošanā.

Lielākais ASV un Turcijas domstarpību avots ir amerikāņu sniegtais atbalsts Sīrijas kurdu grupējumam Tautas pašaizsardzības spēki (YPG), kas efektīvi cīnās pret IV kaujiniekiem Sīrijas ziemeļaustrumos. 

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 16.maija, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits