Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tramps publisko Tuvo Austrumu miera plānu

ASV prezidents Donalds Tramps, nododot atklātībai savu Tuvo Austrumu miera plānu, otrdien paziņojis, ka Izraēla esot spērusi "lielu soli miera virzienā".

"Šodien Izraēla sper lielu soli miera virzienā," kopīgā preses konferencē ar Izraēlas premjerministru Benjaminu Netanjahu paziņoja Tramps.

Neskatoties uz to, ka palestīnieši jau pirms tā publiskošanas plānu ir noraidījuši, Baltā nama saimnieks norādīja, ka tā esot palestīniešiem "vēsturiska iespēja" sasnieg savas neatkarīgas valsts izveidošanu.

Vienlaikus viņš brīdināja, ka tā var izrādīties arī palestīniešu "pēdējā iespēja, kas tiem jebkad tiks dota".

"Palestīnieši slīgst nabadzībā un vardarbībā, viņus ekspluatē tie, kas nolūkā veicināt terorismu un ekstrēmismu cenšas tos padarīt par bandiniekiem," uzsvēra Tramps. "Viņi pelnījuši daudz labāku dzīvi."

ASV prezidents norādīja, ka viņš piedāvā "reālistisku" divu valstu risinājumu, no kura iegūs abas puses. Viņš piebilda, ka saskaņā ar plānu nedz kādam izraēlietim, nedz palestīnietim nebūs jāpamet savas mājas.

Saskaņā ar plānu paredzēts uz četriem gadiem iesaldēt ebreju apmetņu celtniecību teritorijās, kuras paredzētas iekļaut nākotnes palestīniešu valstī.

Tajā pašā laikā viņš paziņoja, ka Jeruzaleme paliks par nedalītu Izraēlas galvaspilsētu.

Tomēr arī palestīniešiem tikšot nodrošināta galvaspilsēta okupētajā Austrumjeruzalemē.

Netanjuahu apsveica Trampa plānu un paziņoja, ka šodien ir "vēsturiska diena" ebreju valstij.
 

Viņš norādīja, ka plāns paredz attiecināt Izraēlas likumus uz Jordānas ieleju un visām ebreju apmetnēm Rietumkrastā, kuras ASV piekritušas atzīt par Izraēlas sastāvdaļu.

"Pārāk daudzi plāni mēģināja piespiest Izraēlu aiziet no tādām tās izdzīvošanai svarīgām teritorijām kā Jordānas ieleja. Taču Jūs prezidenta kungs atzināt, ka Izraēlai jābūt suverenitātei pār Jordānas ieleju un citām stratēģiskām teritorijām Jūdejā un Samarijā," uzsvēra Izraēlas premjers.

Viņš piebilda, ka saskaņā ar Trampa plānu arī ANO ir jāatzīst ebreju apmetnes par Izraēlas teritoriju.

80 lapaspuses biezais Trampa Tuvo Austrumu miera plāns izstrādāts lielā slepenībā viņa znota Džareda Kušnera vadībā. 50 lapaspuses atvēlētas konflikta atrisināšanas politiskajai programmai, bet atlikušās 30 - palestīniešu teritoriju tautsaimniecības atdzīvināšanas plānam, kas tika publiskots jau pagājušā gada jūlijā un kas paredz atvēlēt šim nolūkam līdz pat 50 miljardiem dolāru.

Tā publiskošanas brīdī Baltajā namā nebija neviena palestīniešu pārstāvja, lai gan bija ieradušies triju arābu valstu - Omānas, Apvienoto Arābu Emirātu un Bahreinas - vēstnieki.

Neilgi pēc Trampa preses konferences Baltais nams publicējis karti ar piedāvātajām Izraēlas un jaunveidojamās Palestīnas valsts robežām.

Kartē iezīmētas aptuveni 15 ebreju apmetnes, bet Rietumkrastu un Gazas joslu paredzēts savienot vienīgi ar tuneli, kas tādējādi acīmredzami nodrošinās Trampa apsolīto palestīniešu valsts teritorijas "nepārtrauktību".

Tomēr Palestīnas valsts teritorija būtu divtik liela kā teritorijas, ko šobrīd kontrolē palestīniešu pašpārvalde.

Tajā pašā laikā palestīniešu valstiskums būs atkarīgs no palestīniešu pašpārvaldes pašattīstības spējām, īstenojot pasākumus cilvēktiesību un runas brīvības nodrošināšanai, kā arī izveidojot caurskatāmas un uzticamas institūcijas.

Baltais nams arī paziņojis, ka jaunveidojamajai Palestīnas valstij jābūt demilitarizētai un miermīlīgi jādzīvo blakus Izraēlai, kura uzņemas "atbildību par drošību uz rietumiem no Jordānas upes".

Tikmēr radikālais palestīniešu islāmistu grupējums Hamas jau noraidījis ASV un Izraēlas "sazvērestību" un paziņojis, ka apsver jebkādas reaģēšanas iespējas.

Hamas pārstāvis arī norādīja, ka atbildība par to būs jāuzņemas izraēliešiem un ASV administrācijai.

Savukārt ASV vēstnieks Izraēlā Deivids Frīdmens jau paziņojis, ka Izraēla nekavējoties var ķerties pie to ebreju apmetņu aneksijas okupētajā Rietumkrastā, kuras Trampa plāns paredz iekļaut tās teritorijā.

Uz žurnālistu jautājumu, vai arī Izraēlai būs jāgaida līdz miera sarunu iznākumam, lai anektētu apmetnes, kuras Trampa plāns paredz iekļaut tās teritorijā, Frīdmens atbildēja: "Nē, Izraēlai nepavisam nav jāgaida."

(papildināt visa ziņa)

Top komentāri

Ezis
E
Te jālasa kā Orvela grāmatā. Miera plāns = kara plāns.
va vellos
v
Izlasiet Kušnera līguma textu Aldžazirā. Palestīniešiem tiek piešķirts vēl mazāk tiesību, nekā Ādolfs 1939 15 martā piešķīŗa čehiem. Tur vismaz čehi drīkstēja sīko biznesu saglabāt, šeit arābi nedrīkstēs nopelnīt pat grasi un nopirkt maizes gabalu bez visu ekonomiku kontrolējošo ASV žeidu piekrišanas. Smalks gājiens un dabiski ka palestīnieši nepiekritīs.
ruksis
r
Netanjahu saprot, ka novembrī Trumpis vairs netiks no jauna ievēlēts amatā (pretēji Pūķinam, kurš ievēlē pats sevi), tādēļ viņš mudina savu draugu lietas izkārtot viņam pa prātam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits