Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Senators Džons Makeins, kurš Vjetnamas kara laikā pats tika pakļauts spīdzināšanai, uz Trampa (attēlā) izteikumiem atbildēja īsi: "Mēs neatjaunosim spīdzināšanas praksi"

Tramps: Spīdzināšana ir iedarbīga

ASV prezidents Donalds Tramps paziņojis, ka vēlas "cīnīties pret uguni ar uguni", ja runa ir par terorisma apturēšanu. Ar to Tramps deva mājienus, ka varētu apsvērt specdienestiem par terorismu aizdomās turēto nopratināšanā atkal atļaut pielietot spīdzināšanu, jo, kā izteicās pats ASV prezidents, viņš "ir absolūti pārliecināts, ka spīdzināšana ir iedarbīga", vēsta CNN.

CNN citē Trampa interviju raidorganizācijai ABC, kurā viņš izteicies: "Visintelektuālākie cilvēki man teikuši, ka spīdzināšana ir iedarbīga. Islāma valsts dara lietas, par kurām mēs kopš viduslaikiem bijām aizmirsuši. Cik tas būs atkarīgs no manis, es vēlos cīnīties pret uguni ar uguni," norādīja Tramps, atgādinot - kamēr džihādisti tīmeklī ievieto video, kuros redzams, kā cilvēkiem brutālā veidā tiek izpildīti nāvessodi, "ASV rokas ir sasietas", lai to apturētu. 

"Mēs nespēlējam pēc līdzvērtīgiem noteikumiem," sūkstījās Tramps, piebilstot: "Es gribu darīt visu iespējamo [terorisma apkarošanai] likuma robežās. Bet vai man šķiet, ka spīdzināšana ir efektīva? Jā, absolūti!" 

Jāatgādina, ka jau priekšvēlēšanu laikā Tramps vairākkārt minēja, ka varētu apsvērt spīdzināšanas elementu atjaunošanu, lai "cīnītos pret Islāma valsts mežoņiem".

Ja Tramps nolemtu atjaunot nopratināšanas metodes, kurās tiek izmantoti spīdzināšanas elementi (piemēram, spīdzināšana ar ūdeni, nopratināmajam radot sajūtu, ka viņš slīkst), tas būtu tiešā pretrunā ar 2015.gadā ASV Senāta ratificēto likumu. Tāpat pret spīdzināšanas kā nopratināšanas metodes atjaunošanu iestājas ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss. Centrālās izlūkošanas pārvaldes direktors Maiks Pompeo senatoriem apstiprinājis, ka arī viņš nedotu zaļo gaismu spīdzināšanai, taču vēlāk gan piebilda, ka noteiktos apstākļos šādu iespēju var nākties izskatīt atkārtoti. 

ASV Senāta Bruņoto spēku komitejas vadītājs Džons Makeins trešdien uz Trampa izteikumiem un ziņām, ka prezidents varētu gatavot attiecīgu rīkojumu, reaģēja ar lakonisku paziņojumu: "Mēs neatjaunosim spīdzināšanu. Prezidents var parakstīt kādu vien rīkojumu vēlas, bet likums ir likums," Makeinu citē ziņu aģentūra AP. Jāatgādina, ka Vjetnamas kara laikā Makeins, kura lidmašīna tika notriekta, gūstā pats tika pakļauts nežēlīgai spīdzināšanai.

Senāts pārliecinošā balsojumā aizliedza spīdzināšanu 2015.gadā, tādējādi dodot likuma spēku rīkojumam, ko iepriekšējais ASV prezidents Baraks Obama parakstīja jau drīz pēc savas stāšanās amatā 2009.gadā.

 

Top komentāri

Republika
R
Tagad 100% zin ka viņš ir zaglis, a viņš tev saka, nezagu neko un ej tu viņam iepūt! Tādam tikai pa muti un viņš atcerēsies ka tomēr zaga !!!!
Republika
R
Pareizi saka Tramps. Padomju laikā zaglim pāris reizes uzšāva pa kuņģi un šis uzreiz atzinās, būtu mūsu laikā tā, Latvijā Lemberga vai Šķēles kr.lietas nevilktos bez jēgas gadiem, viņi sen jau sēdētu !
Veco idiotu Tranpi varētu
V
PASPĪDZINĀT. Lai zin cik iedarbīgi. Lai gan, ellē viss notiks.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits