Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Abe pārvēlēts valdošās partijas līdera amatā

Japānas premjerministrs Sindzo Abe ceturtdien pārvēlēts Liberāldemokrātiskās partijas līdera amatā, un tas pavēris viņam iespēju realizēt ilgi lolotās konstitucionālās reformas ieceres.

63 gadus veco Abi atbalstīja 553 elektori, kamēr par viņa sāncensi - bijušo aizsardzības ministru Sigeru Isibu balsoja 254 elektori.

Elektoru korpusu partijas vadītāja izraudzīšanai veido deputāti, kas to pārstāv parlamentā, un partijas vietējo nodaļu pārstāvji.

Saglabājot partijas līdera amatu, Abe vienlaikus saglabā arī premjera krēslu, un gadījumā, ja viņš tajā noturēsies vismaz līdz nākamā gada novembrim, viņš kļūs par visilgāk amatā bijušo valdības vadītāju Japānas vēsturē, pārspējot Taro Kacuru, kas pagājušā gadsimta sākumā šajā krēslā aizvadīja 2886 dienas.

Abem izdevies arī atjaunot savu popularitāti sabiedrībā, kuru bija iedragājuši vairāki ar nepotismu un nelikumību slēpšanu saistīti skandāli.

Ar atjaunoto mandātu kabatā Abe dosies uz Ņujorku, lai piedalītos ANO Ģenerālajā Asamblejā un tiktos ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Lai gan Japānas vēlētājiem visvairāk rūp ekonomika un sociālie jautājumi, Abe plāno savu pilnvaru atkārtotu apstiprināšanu izmantot sen iecerētajai konstitucionālajai reformai, grozot pēc Otrā pasaules kara pieņemto pacifistisko konstitūciju.

Abe, kas pazīstams kā pārliecināts nacionālists, sen aicinājis pārrakstīt savulaik ASV okupācijas iestāžu uzspiesto konstitūciju, ar kuru Japāna "uz mūžīgiem laikiem atsakās no kara" un kura ļauj tai uzturēt vienīgi pašaizsardzības spēkus.

Abe uzsver, ka konstitūcijas grozījumi vienīgi atbrīvos labi bruņotos pašaizsardzības spēkus no "konstitucionālā paradoksa", kam nevajadzētu pastāvēt.

"Pienācis laiks konstitūcijā definēt gan pašaizsardzības spēkus, gan Japānas miera un neatkarības aizstāvēšanu," vēl pagājušā gada rudenī norādīja premjers.

Taču jebkādi konstitūcijas grozījumi Japānā joprojām ir ļoti delikāts jautājums un noteikti izsauks gan Ķīnas, gan abu Koreju asu pretreakciju.

Pat ja Abem izdosies gūt parlamenta atbalstu savām iecerēm, viņam būs nepieciešams panākt arī sabiedrības atbalstu referendumā.

Taču aptaujas liecina, ka ierindas japāņu acīs konstitūcijas grozīšana nebūt nav augstākā prioritāte.

Viņiem daudz vairāk bažas rada demogrāfiskās problēmas un joprojām stagnējošā ekonomika.

Atzīstot pastāvošās ekonomiskās problēmas, Abe apsolījis īstenot drosmīgus tautsaimniecības stimulēšanas pasākumus, lai mīkstinātu nākamā gada oktobrī paredzētās nodokļu paaugstināšanas sekas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits