Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ar žogiem pret imigrantiem

Nevēloties pieļaut patvēruma meklētāju iekļūšanu savā teritorijā, atsevišķas Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis grasās nocietināt robežas, atstājot uz citu valstu pleciem atbildību par cilvēkiem, kuri bēg no kara un nabadzības Tuvajos Austrumos un Ziemeļāfrikā, piektdien lasāms avīzē Diena.

Bulgārija jau pērn gar savu 270 kilometru garo robežu ar Turciju sāka izvietot dzeloņstiepļu žogu. Ungārija, kuras konservatīvā valdība saņēmusi pārmetumus pretimigrantu noskaņojuma uzkurināšanā, šonedēļ paziņoja, ka apsver žoga būvniecību gar robežu ar Serbiju.

Pēdējos mēnešos ES politiskajā dienaskārtībā viens no nozīmīgākajiem jautājumiem ir iespējamie Vidusjūras bēgļu krīzes risinājumi. Tajā pašā laikā patvēruma meklētāju pieplūdumu piedzīvo arī ES dalībvalstis, kurām nav pieejas Vidusjūrai.

ES nabadzīgākās dalībvalsts Bulgārijas robežu no Turcijas puses šī gada aizvadītajos mēnešos nelikumīgā ceļā šķērsojuši 6000 bēgļu no Sīrijas, Eritrejas, Lībijas, Irākas un Afganistānas. Tas ir par 60% vairāk nekā tādā pašā laika posmā pērn, kad kopumā Bulgārijā ieradās vairāk nekā 11 tūkstoši patvēruma meklētāju.

Pagājušajā gadā, izmantojot ES līdzfinansējumu, bulgāri gar robežu ar Turciju sāka izvietot pusotru metru augstu dzeloņdrāšu žogu, lai samazinātu robežpārkāpumu skaitu un novirzītu bēgļu straumes uz oficiālajiem robežkontroles punktiem. Šogad 50% no Bulgārijā iekļuvušajiem patvēruma meklētājiem to izdarījuši, šķērsojot robežkontroles punktus.

Bulgārijas amatpersonas apgalvo, ka bēgļu novirzīšana uz robežkontroles punktiem palīdzēs cīnīties ar cilvēku kontrabandistiem un nepakļaus patvēruma meklētājus briesmām. To liek apšaubīt martā notikušais incidents, kad bulgāru robežsargi piekāva un aplaupīja 12 irākiešu, kas centās iekļūt Bulgārijā. Pēc incidenta bēgļu grupiņa izklīda, bet vēlāk divi no viņiem tika atrasti miruši no ķermeņa atdzišanas.

Ungārija, iedvesmojoties no Bulgārijas izveidotās robežbarjeras, gar robežu ar Serbiju vēlas izbūvēt četrus metrus augstu žogu 175 kilometru garumā, lai cīnītos pret masīvu nelegālo migrantu straumi.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 19.jūnija, avīzē Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits