Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Bada drāma Āfrikā

Pēdējos 60 gados lielākais sausums ir izraisījis dramatisku pārtikas trūkumu vairākās Āfrikas raga valstīs, bet vissliktākā situācija ir pilsoņu kara pārņemtajā Somālijā, kur divos reģionos ANO pat ir izsludinājusi badu, tomēr starptautiskās organizācijas nespēj sniegt palīdzību, jo tur valdošie islāmistu grupējumi neļauj ievest humāno palīdzību, pakļaujot bada nāvei vairākus miljonus cilvēku.

Kaut gan ANO paspārnē esošā Pasaules pārtikas programma (WFP) no Pasaules Bankas šonedēļ saņēma 500 miljonu dolāru (240 miljonu latu), bet vēl 250 miljonu dolāru (120 miljonu latu) ir apsolījušas vairākas lielākās donorvalstis, palīdzības organizācija apgalvo, ka tai trūkst vēl aptuveni 250 miljonu, lai pienācīgi spētu risināt pārtikas trūkumu nabadzīgajā reģionā.

Al Shabah diktāts

Jau vairākus mēnešus lielā teritorijā, kas iekļauj daļu no Somālijas, Kenijas un Etiopijas, valda ārkārtējs sausums, kura dēļ faktiski nav pieejams ūdens, ko varētu izmantot lauksaimniecībā, tādēļ ir nopostīti jau tā niecīgie labības sējumi un nomiruši lopi, kas deva gaļu un pienu. Līdz ar to bez pietiekama uztura un dzeramā ūdens ir palikuši gandrīz 11 miljonu cilvēku. No tiem 3,7 miljoni atrodas Somālijā, 2,4 miljoni Kenijā un 4,5 mi ljoni Etiopijā, liecina ANO dati. Āfrikas ragā no nepietiekama uzturu cieš vairāk nekā divi miljoni bērnu, un viņiem nepieciešama steidzama palīdzība.

Visdraudīgākā situācija ir Somālijā, kas kopš 1991. gada ir ierauta dažādos militāros konfliktos starp vājo centrālo valdību un islāma ekstrēmistiem un kur faktiski valda anarhija. ANO pagājušajā nedēļā paziņoja, ka divos Somālijas dienvidu reģionos situācija ar pārtikas pieejamību ir tik slikta, ka tur iestājies bads. ANO un citu palīdzības organizāciju izmantotā novērtējumu skala kā badu klasificē situāciju, kad cilvēki uzņem krietni mazāk par 2100 kilokalorijām dienā, vairāk nekā 30% bērnu cieš no nepietiekama uztura un ik dienu tiek konstatēti divi nāves gadījumi uz 10 000 cilvēku, raksta AFP.

Tomēr situāciju pasliktina tas, ka abi visvairāk skartie reģioni atrodas ar starptautisko teroristisko organizāciju Al Qaeda saistītā islāmistu grupējuma Al Shabah kontrolētajā Somālijas daļā.

Visu Ulda Ķezbera rakstu lasi sestdienas laikrakstā Diena vai sadaļā ŠODIEN LAIKRAKSTĀ.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits