Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Bez sarunām nevar iztikt

Pirmajā skatījumā situācija Tuvajos Austrumos šķiet neizprotama. Izraēla ir pasludinājusi atbalstu tam, ka tiek izveidotas divas valstis divām tautām – arī Palestīnas valsts. Palestīnieši saka, ka viņi vēlas nodibināt valsti. Tomēr abām pusēm ir pretēji viedokļi par šī mērķa sasniegšanas līdzekļiem.

Izraēla uzskata, ka Palestīnas valsts būtu jāizveido tiešu divpusēju sarunu rezultātā, taču aptuveni trīs gadus Palestīniešu pašpārvalde atsakās piedalīties nopietnās sarunās un mēģina panākt atzīšanu ANO. Palestīnieši mēģina izvairīties no sarunām un izveidot valsti, nenoslēdzot mieru ar Izraēlu diplomātiskajā karā. Nav vajadzības atgādināt, ka, mēģinot panākt atzīšanu ANO, tiek pārkāpta Oslo vienošanās, kas aizliedz vienpusēju darbību, lai mainītu Rietumkrasta un Gazas joslas statusu.

Turklāt palestīnieši izvirza arvien vairāk nosacījumu sarunu atsākšanai, tādējādi atklājot, ka nav ieinteresēti tiešās sarunās.

Pirmais palestīniešu nosacījums ir beigt būvēt izraēliešu apmetnes. Tomēr pagātnē palestīnieši ignorēja Izraēlas iniciēto desmit mēnešu moratoriju Rietumkrasta apbūvē. Otrais nosacījums ir tas, ka Izraēlai jāatzīst pat pirms sarunu sākšanas par nākotnes Palestīnas valsts robežām 1949. gada pamiera robežas, kuras kļūdaini tiek sauktas par 1967. gada robežām. Trešais nosacījums ir notiesāto palestīniešu teroristu atbrīvošana no Izraēlas cietumiem.

Palestīniešu pašpārvalde ignorēja arī tā dēvētā Tuvo Austrumu miera kvarteta - ASV, ES, ANO un Krievijas - aicinājumu 23. septembrī atjaunot tiešas divpusējas Izraēlas-palestīniešu sarunas bez kavēšanās vai nosacījumiem. Izraēla atbalstīja šo aicinājumu.

Kamēr Palestīniešu pašpārvalde turpina diplomātisko karu, Hamas kontrolētā Gazas josla ir iesaistīta īstā karā – šaujot ar raķetēm uz Dienvidizraēlas civiliedzīvotājiem.

Tādējādi Izraēla ir spiesta mijiedarboties ar divām palestīniešu grupām: Hamas, kas ar raķetēm apšauda mūsu pilsētas, un Palestīniešu pašpārvaldi, kas vēlas panākt atzīšanu ar starptautisku organizāciju starpniecību.

Vienīgais veids, kā palestīnieši jebkad varēs izveidot valsti, ir tiešas sarunas ar mērķi izbeigt konfliktu ar Izraēlu un nodibināt miera un sadarbības attiecības. Šī iemesla dēļ Izraēla ir atkal un atkal aicinājusi atgriezties pie sarunu galda.

Starptautiskajai kopienai un Baltijas valstīm vajadzētu izskaidrot palestīniešiem, ka bez miera sarunām iztikt nav iespējams.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits