Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Economist demokrātiju reitingā Latvija ierindota starp nepilnīgajām demokrātijām

Latvija demokrātijas jomā ieņem 48.vietu pasaulē, liecina ietekmīgā britu nedēļas žurnāla Economist analītikas nodaļas Economist Intelligence Unit jaunākais demokrātiju indekss, tomēr tas ir zemāks vērtējums nekā abām pārējām Baltijas valstīm. Latvija, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir zaudējusi vienu pozīciju, lai gan arī šogad saņēma 7,05 demokrātijas punktus, ierindojoties starp valstīm ar nepilnīgu demokrātiju.

Šajā pašā grupā ierindojušās arī abas pārējās Baltijas valstis. Igaunija ar 7,61 punktu ierindojusies 34.vietā, arī zaudējot vienu pozīciju, ja salīdzina ar pagājušo gadu. Savukārt Lietuva ieguvusi 7,24 punktus un saglabājusi pagājušā gada pozīciju - 41.vietu.

Pētījuma autori valstis vērtēja pēc pieciem kritērijiem: vēlēšanu procesa un plurālisma, valdības funkcionēšanas, politiskās līdzdalības, politiskās kultūras un pilsoniskās brīvības. Katrs no kritērijiem tika vērtēts skalā no 0 līdz 10, kur 0 ir sliktākais, bet 10 labākais rādītājs, bet kopējo rezultātu veido visu piecu kritēriju vidējais vērtējums.

Pilnīgo demokrātiju grupā un 1.vietā reitingā ierindojusies Norvēģija, kas saņēmusi 9,80 punktus. Tālāk seko citas Skandināvijas valstis - Islande, Dānija un Zviedrija, kā arī Jaunzēlande, Austrālija, Šveice, Kanāda, Somija un Nīderlande. Pilnīgo demokrātiju vidū ir arī tādas valstis kā Lielbritānija (18.vieta), ASV (19.vieta), Kostarika (20.vieta), Japāna (21.vieta) un Dienvidkoreja (22.vieta). Kopā ar Baltijas valstīm nepilnīgo demokrātiju grupā ierindota arī Kaboverde (26.vieta), Grieķija (32.vieta), Trinidada un Tobago (43.vieta), Rumānija (59.vieta) un Gana (78.vieta).

Hibrīdrežīmu jeb valstu, kurās ir gan autoritārisma, gan demokrātijas iezīmes,  vidū ierindota Ukraina (79.vieta), Albānija (87.vieta), Venecuēla (97.vieta), Palestīnas pašpārvalde (99.vieta), Kirgizstāna (107.vieta), Irāka (112.vieta) un Ēģipte (115.vieta).

Savukārt Krievija ieguvusi vien 3,92 punktus (117.vieta) un ierindota starp valstīm, kurās pastāv autoritārs režīms. Baltkrievija un Ķīna ierindojušās attiecīgi 139. un 141.vietā. Šajā grupā ir arī Kuveita (122.vieta), Togo (129.vieta) un Kazahstāna (137.vieta) Viszemāko novērtējumu demokrātijas reitingā ieguvušas Kotdivuāra un Vjetnama.

Kopumā skatoties autoritāros režīmos dzīvo 37,6% pasaules iedzīvotāju un šajā kategorijā ietilps 52 pasaules valstis. 37,1% cilvēku dzīvo nepilnīgajās demokrātijās, kas pastāv 53 valstīs. Savukārt 37 valstīs ir hibrīdrežīmi un tajos dzīvo 14% pasaules iedzīvotāju. Vismazāk valstu ietilpst pilnīgo demokrātiju grupā - 25, un tajās dzīvo vien 11,3% pasaules iedzīvotāju.

Economist Intelligence Unit demokrātiju indeksu veido jau ceturto gadu un 2007.gadā, kad Latvija ieguva 7,37 demokrātijas indeksa punktus un ierindojās 43.vietā. Tajā apkopota informācija par 165 neatkarīgām valstīm un divām teritorijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits