Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +13 °C
Apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

EP prasīs EK nodrošināt taisnīgus ienākumus lauksaimniekiem un plašu izvēli patērētājiem

Eiropas Parlaments (EP) prasa Eiropas Komisijai (EK) ierosināt tiesību aktus pret negodīgu tirdzniecības praksi pārtikas piegādes ķēdē, lai nodrošinātu taisnīgus ienākumus lauksaimniekiem un plašu izvēli patērētājiem, aģentūru LETA informēja EP preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Deputāti norādījuši, ka ar likumu jānodrošina taisnīgas un pārredzamas attiecības starp pārtikas ražotājiem, piegādātājiem un izplatītājiem. Taisnīga tirdzniecība varētu novērst arī pārprodukciju un pārtikas izšķērdēšanu, viņi sacīja.

Tāpat steidzami jārisina ienākumu un ietekmes nelīdzsvarotība pārtikas piegādes ķēdē, lai palielinātu lauksaimnieku ietekmi sarunās par cenu, teikts rezolūcijā, ko EP pieņēma ar 600 balsīm par, 48 pret un 24 atturoties.

EP deputāti arī saka, ka lielo mazumtirgotāju prakse pircēju pievilināšanai pārdot pārtikas pamatproduktus, kā pienu, augļus un dārzeņus, zem ražošanas izmaksām, apdraud šo produktu ražošanas ilgtspēju Eiropas Savienībā (ES).

Lauksaimnieki un mazie/vidējie uzņēmumi ir īpaši ievainojami pret negodīgu tirdzniecības praksi. Viņi dažkārt ir spiesti pārdot ar zaudējumiem, zaudējot sarunās ar ietekmīgākiem partneriem, piemēram, viņi tiek spiesti segt izmaksas par lielveikalu veiktajām produktu akcijām un atlaidēm. No tā cieš arī patērētāji, jo tiek ierobežotas viņu izvēles iespējas un piekļuve jauniem un novatoriskiem produktiem.

Parlaments norāda, ka piegādes ķēdes iniciatīvu un citas brīvprātīgās dalībvalstu un ES sistēmas vajadzētu popularizēt kā "papildinājumu efektīviem un robustiem dalībvalstu līmeņa īstenošanas mehānismiem, kas nodrošinātu iespēju anonīmi iesniegt sūdzības un noteiktu preventīvas sankcijas", vienlaikus nodrošinot ES līmeņa koordināciju.

Viņi mudina ražošanas un tirdzniecības uzņēmumus, tostarp lauksaimnieku organizācijas, iesaistīties šajās iniciatīvās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits