Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Erdoans sola stiprāku demokrātiju

Neskatoties uz pārliecinošo uzvaru svētdien notikušajās Turcijas parlamenta vēlēšanās, trešo secīgo valdīšanas termiņu nopelnījušais premjerministrs Redžeps Tajips Erdoans būs spiests vienoties ar lielākajām opozīcijas partijām, lai realizētu savu mērķi mainīt valsts pašreizējo konstitūciju, kas stājās spēkā pēc 1980. gadā notikušā militārā apvērsuma.

Tomēr viņa kritiķi bažījas, ka R. T. Erdoans varētu izmantot vēlētāju lielo atbalstu, lai nostiprinātu savu varu, ierobežot pilsoniskās brīvības un vērsties pret oponentiem, par ko saņēmis kritiku arī pēdējā laikā.

Gatavs vienprātībai

Provizoriskie vēlēšanu rezultāti liecina, ka Turcijas premjera pārstāvētā Taisnīguma un attīstības partija (AKP) ieguvusi gandrīz 50% vēlētāju atbalstu un saņēmusi 325 deputātu mandātus 550 vietu lielajā parlamentā, vēsta Reuters. Līdzšinējā sasaukumā AKP bija 331 vieta.

Tas nozīmē, ka AKP pavisam maz pietrūka, lai saņemtu 330 deputātu krēslus, kas ļautu izsludināt tautas nobalsošanu par partijas iesniegtajām izmaiņām valsts konstitūcijā. Absolūta vairākuma (367 vietas) gadījumā R. T. Erdoana ceļā nestātos nekādi šķēršļi. Tomēr pašreizējā situācijā viņam nāksies sadarboties ar opozīcijas partijām - gandrīz 26% balsu ieguvušo Tautas partiju (CHP) un 13% vēlētāju atbalstīto Nacionālistu kustību (MHP), kuras jau paziņojušas, ka uzmanīgi vēros premjera turpmāko rīcību.

Savā uzvaras runā R. T. Erdoans apliecināja gatavību sadarboties ar pārējiem politiskajiem spēkiem. «Tauta mums pavēstīja, ka jaunā konstitūcija jāveido ar vienprātību un sarunām,» premjers sacīja vairākiem tūkstošiem gavilējošu atbalstītāju Turcijas galvaspilsētā Ankarā. «Mēs pacelsim demokrātiju vēl augstākā līmenī, paplašinot tiesības un brīvības.»

Daudzi uzskata, ka gandrīz 30 gadu spēkā esošais valsts pamatlikums vairāk aizsargā sekulāro valsts iekārtu, nevis pilsoņus un viņu brīvību.

Bloķē YouTube

Kopš 2002. gada, kad bijušais Turcijas lielākās pilsētas Stambulas mērs pirmo reizi kļuva par valdības vadītāju, valstī ir atjaunota politiskā un ekonomiskā stabilitāte, tomēr premjera pretinieki uzskata, ka viņš varētu censties nostiprināt savu varu. Piemērs ir AKP ierosinājums Turciju pārveidot par prezidentālu republiku, par kuras vadītāju, protams, kļūtu pats R. T. Erdoans. «Es atbalstu dažas AKP idejas par stabilitāti valstī, tajā pašā laikā saprotu, ka vara, kas ir viņu rokās gandrīz kā vienpartijas sistēmā, galu galā nobruģēs ceļu uz autokrātisku režīmu,» R. T. Erdoana atbalstītāju Baharu Fortu citē laikraksts The New York Times.

Daudzus jaunās paaudzes turkus uztrauc, ka par rietumniecisku uzskatītajā Turcijā novērojamas īpatnības, kas nebūtu pieņemamas pašos Rietumos. Piemēram, valsts ļoti stingri kontrolē alkohola lietošanu, bet valdības paspārnē esošā interneta uzraudzības aģentūra pēdējos gados bez pamatojuma regulāri ir bloķējusi pieeju populārajai videofailu apmaiņas vietnei YouTube.

Par autoritārisma tendenču parādīšanos Turcijā daudz runāts pēc tam, kad martā tika arestēti vairāki partijas AKP vadītās valdības kritizējoši žurnālisti, kuri tiek turēti aizdomās par saistību ar 2003. gadā plānoto valsts apvērsumu. Daži joprojām neesot iepazīstināti ar pret viņiem izvirzītajām apsūdzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits