Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

ES pavirzās soli tuvāk aviopasažieru datu reģistra ieviešanai

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien pietuvojusies par soli tuvāk aviopasažieru datu reģistra ieviešanai, kas būtu līdzeklis cīņai pret terorismu.

ES par šāda reģistra izveidošanu diskutēts jau gandrīz piecus gadus, bet bažas par privātuma tiesību ierobežošanu procesu nobremzēja, līdz Parīzes terorakti deva tam jaunu impulsu.

Reģistrā tiktu apkopoti aviopasažieru dati, piemēram, vārds, kredītkartes numurs un pat informācija par lidojuma laikā izvēlēto maltīti, un tiesībsargājošās iestādes varētu izmantot šos datus cīņā pret terorismu un noziedzību.

Sākotnēji bija plānots, ka šī sistēma attieksies tikai uz lidojumiem uz un no ES, bet dalībvalstis solījušas apkopot datus arī par lidojumiem starp bloka dalībvalstīm.

Eiropas Parlamenta Pilsonisko brīvību komiteja bloķēja projektu ilgāk nekā divus gadus, bet ceturtdien ar 38 balsīm par un 19 pret nobalsoja par aviopasažieru datu reģistra izveidošanu.

Tagad reģistra izveidošana jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP), kas, domājams, par to balsos janvārī.

EP kreisā spārna un liberālo politisko frakciju locekļi joprojām iebilst pret šāda reģistra izveidi, apgalvojot, ka sistēma nepietiekami līdzsvaro drošību ar pamata tiesību ievērošanu.

"Šis ierosinājums tikai dod viltus drošības sajūtu," tviterī norādīja viens no oponentiem.

Arī Eiropas datu aizsardzības uzraudzītājs aicināja EP vēlreiz izvērtēt šo projektu, norādot, ka tā būs "pirmā plaša mēroga (..) personisko datu vākšana savienības vēsturē" un tiesa to var noraidīt.

Tikmēr reģistra izveidošanas atbalstītāji apgalvo, ka tas būs svarīgs instruments cīņā pret terorismu, sevišķi, lai izsekotu eiropiešus, kuri ceļo uz Sīriju un Irāku, lai piedalītos karadarbībā, bet pēc tam var atgriezties un pastrādāt teroraktus savās valstīs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits