Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Fidels Kastro aicina Ziemeļkoreju atturēties no kara izraisīšanas

Bijušais Kubas līderis Fidels Kastro piektdien, 6.aprīlī, brīdinājis Ziemeļkoreju atturēties no karadarbības izvēršanas Korejas pussalā, jo tas radītu lielākos kodolholokausta draudus kopš Kubas raķešu krīzes 1962.gadā.

Uzrunājot Ziemeļkorejas līderi Kimu Čenunu kā savu draugu, Kastro paziņojumā Kubas valsts medijiem raksta, ka Ziemeļkoreja, ko vada 30 gadus vecais Kims Čenuns, ir pasaulei parādījusi savu drošsirdību, bet tagad ir pienācis laiks atcerēties par pienākumiem pret citām valstīm.

Ziemeļkoreja, kas līdzīgi kā Kuba, ir viena no pēdējām pasaules komunistiskajām valstīm, pēdējās nedēļās arvien audzē spriedzi, piesakot karu ar kaimiņos esošo Dienvidkoreju un draudot ar kodoluzbrukumiem Amerikas Savienotajām valstīm.

Bijušais Kubas līderis pēdējos gados ir iestājies pret kodolieroču izmantošanu, un savā paziņojumā raksta: “Korejas demokrātiskā tautas republika vienmēr bijusi Kubas draugs, tāpat, kā Kuba vienmēr bijusi un arī turpmāk būs draugos ar Ziemeļkoreju. Tagad, kad tā ir nodemonstrējusi savus zinātniskos un tehnoloģiskos sasniegumus, mēs atgādinām par tās pienākumiem pret citām valstīm, kuras bijušas lieliskas sabiedrotās, un to, ka šāds karš varētu ietekmēt vairāk nekā 70 procentus pasaules iedzīvotāju”, sacīja 86 gadus vecais Kastro, kurš 1959.gada revolūcijas rezultātā Kubā ieviesa komunisma režīmu.

Kastro arī nodēvēja radušos situāciju Korejas pussalā kā “neticamu un absurdu”, kas piedevām var radīt saspringtāko krīzi kopš Kubas raķešu krīzes 50 gadus iepriekš.

1962.gadā ASV un Padomju savienības starpā gandrīz izcēlās karš, kad Padomju armija vēlējās izvietot kodolraķetes Kubā, 90 kilometrus uz Dienvidiem no Floridas. Kādā brīdī Kastro pat uzrakstīja vēstuli Padomju savienības līderim Ņikitam Hruščovam, aicinot izvērst kodoluzbrukumu ASV, kuras, viņaprāt, gatavojās iebrukt Kubai.

Tomēr abu lielvaru vadītājiem izdevās panākt vienošanos, kuras rezultātā Padomju raķetes tika aizvāktas un ASV no savas puses apņēmās neiebrukt Kubā.

Fidels Kastro valdīja Kubā 49 gadus un veselības stāvokļa spiests no amata atkāpās 2008.gadā, nodot varu sava 81 gadu vecā brāļa Raula rokās.

Kastro savā paziņojumā norādījis, ka tā ir arī ASV atbildība novērst karu, kuram izceļoties, prezidents Baraks Obama kļūtu par ļaunāko cilvēku Amerikas Savienoto valstu vēsturē.

Video: Kims Čenuns piedalās armijas mācībās

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits