Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Fukušimas AES notiks bezprecedenta operācija izlietotās kodoldegvielas izvešanai

Pirms divarpus gadiem spēcīgā zemestrīcē un tai sekojošā postošā cunami cietušās Japānas Fukušimas atomelektrostacijas (AES) operators gatavojas bezprecedenta operācijai, kurā no AES tiks aizvākts 400 tonnu augsti radioaktīvas izlietotas kodoldegvielas.

Dabas stihijā visvairāk cietušajā Fukušimas AES ceturtajā reaktorā joprojām atrodas 1300 izmantotās kodoldegvielas stieņu komplektu, kuru kopējā izstarotā radiācija ir 14 tūkstošu reižu lielāka nekā pirms 68 gadiem notikušajā atombumbas sprādzienā virs Japānas pilsētas Hirosimas.

Degvielas stieņu komplektus, kas ir cieši sapakoti cits pie cita, ir nepieciešams aizvākt no celtnes, kas var sabrukt, ja apkaimē vēlreiz notiks vēl viena tikpat apjomīga zemestrīce kā 2011. gada 11. martā, vēsta Reuters.

Izmantotās degvielas izvešana ir ikdienišķa darbība kodolstacijās visā pasaulē, bet droša izvešana no izpostīta reaktora nav notikusi.

Līdz šim nepieredzēta apjoma operāciju, ko atomstacijas operators TEPCO paredzējis sākt novembrī, pavadīs virkne risku, apgalvo eksperti. Pastāv nopietni draudi atbrīvot pamatīgu radiācijas daudzumu, ja kāds no kodoldegvielas stieņu komplektiem pārlūst, iesprūst vai sasitas ar citu komplektu. Tas varot novest pie postošākas katastrofas, nekā tika pieredzēts 2011. gadā.

TEPCO pērn izmēģinājuma operācijā no bojātā reaktora izvāca divus neizlietotas kodoldegvielas stieņu komplektus, bet šie stieņi ir mazāk bīstami par izlietotajiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits