Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Izraēlas armijas štāba priekšnieks apšauba Irānas apņēmību iegūt atombumbu

Izraēlas armijas štāba priekšnieks ģenerālleitnants Bennijs Gancs neuzskata, ka Irāna pieņems lēmumu iegūt atombumbu. Kā intervijā laikrakstam Haaretz trešdien norāda augstā militārpersona, Irāna "soli pa solim dodas pretim vietai, kur tā varēs lemt, vai tā vēlas izveidot atombumbu".

Irānai šobrīd jau ir iespējas bagātināt urānu līdz 20% atzīmei, kas tiek izmantots medicīnisko izotopu ražošanā. Taču, lai varētu iegūt kodolieročus, urāns jābagātina līdz 90% atzīmei. "Ja augstākais reliģiskais līderis ajatolla Ali Hamenei to vēlēsies, viņš panāks, ka tiek sākts darbs pie atombumbas izstrādes, taču vispirms ir jāpieņem lēmums," sacīja Gancs. "Pēc manām domām, tā rīkojoties, viņš pieļaus milzīgu kļūdu. Es domāju, ka viņš to nedarīs." "Manuprāt, Irānas vadībā ir ļoti racionāli cilvēki," viņš piebilda.

Rietumvalstis apsūdz Teherānu, ka tā cenšas izstrādāt kodolbruņojumu, taču pati Irāna apgalvo, ka tās kodolprogramma domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

Pēdējos mēnešos pieaugušas bažas, ka Izraēla varētu uzbrukt Irānas kodolobjektiem. ASV neuzskata, ka pret Irānu šobrīd būtu jāvēršas ar militāriem līdzekļiem, dodot priekšroku starptautiskajām sankcijām un norādot, ka vajadzīgs laiks, lai tās nestu augļus. Savukārt Izraēla neizslēdz preventīva trieciena iespēju, uzskatot iespējamo Irānas kodolbruņojumu par apdraudējumu savai pastāvēšanai, un pauž bažas, ka Teherāna varētu būt nonākusi tuvu pie tās robežas, kad tā varētu ļoti īsā laikā radīt savu kodolbruņojumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits