Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Izraēlas prese: Uzbrukumi vēstniecībām ir sākums jaunam teroraktu vilnim

Pret Izraēlas vēstniecībām vērstie uzbrukumi, visticamāk, neizraisīs asu ebreju valsts reakciju, taču pastāv bažas, ka pirmdienas notikumi ir aizsākums jaunam uzbrukumu vilnim, raksta Izraēlas prese.

Jāatgādina, ka pirmdien pret Izraēlas vēstniecībām Indijā un Gruzijā tika vērsti uzbrukumi. Indijas galvaspilsētā Deli pirmdien, eksplodējot Izraēlas vēstniecības automašīnai, ievainoti divi cilvēki - vēstniecības darbiniece un vēl kāds cilvēks, domājams, viņas šoferis.

Savukārt Gruzijā pirmdien policija neitralizēja spridzekli, kas bija ievietots Izraēlas vēstniecības darbinieka automašīnā.

Izraēla neilgi pēc notikušā paziņoja, ka aiz šiem uzbrukumiem stāv Irāna un kaujinieku grupējums Hizbollah. Premjerministrs Benjamins Netanjahu solīja apņēmīgi rīkoties, lai iznīdētu "starptautisko terorismu, kas nāk no Irānas".

Tikmēr analītiķi otrdien Izraēlas presē gan izsaka šaubas, vai Izraēla gatavo atbildes reakciju uz šiem uzbrukumiem, taču notikušais tiek uzskatīts par aizsākumu jaunam uzbrukumu vilnim pret Izraēlas interesēm ārvalstīs.

"Sprādzieni raisīja neierasti asu retoriku no Izraēlas amatpersonu puses. Tomēr asa Izraēlas reakcija netiek uzskatīta par īpaši ticamu," raksta avīze Haaretz. "Pirmdienas uzbrukumi tomēr bija pietiekami ierobežoti, un netika pārkāpti "spēles noteikumi"."

Laikraksts pieļauj, ka uzbrukumi bija mēģinājums atriebt pēdējo divu gadu laikā nogalināto četru irāņu zinātnieku nāvi, kurā tiek vainota Izraēla.

"Ja, kā tiek uzskatīts, aiz nesenajām Irānas kodolzinātnieku slepkavībām Teherānā stāv Izraēla, valdības amatpersonas, domājams, zināja, ka ir iespējami Irānas atriebības uzbrukumi, un šo iespējamību ņēma vērā," raksta avīze, piebilstot, ka pirmdienas uzbrukumi bija vērsti pret "relatīvi zema līmeņa mērķiem" un tie neprasīja lielus upurus.

"Izraēla nesāks karu par diplomātiskās automašīnas eksploziju Deli un novērstu sprādzienu Tbilisi," spriež laikraksts Jerusalem Post. "Taču, ja Irāna un Hizbollah turpinās iesākto un sarīkos lielu uzbrukumu, kurā būs daudz upuru un plaši postījumi, valdībai nenāksies viegli sevi savaldīt."

Virkne laikrakstu ir vienisprātis, ka pirmdienas notikumi ir tikai sākums jaunam uzbrukumu vilnim Izraēlas interesēm ārvalstīs.

Pēdējos mēnešos novērsti uzbrukumu mēģinājumi izraēliešu interesēm Azerbaidžānā un Taizemē. "Izraēla abus vakardienas teroraktus uzskata par daļu no pieaugoša teroraktu viļņa," raksta avīzes Yediot Aharonot militāro jautājumu komentētājs Alekss Fišmens

"Maz ticams, ka Irānas izlūkdienesta darbinieks, kas ir atbildīgs par šī [uzbrukumu] viļņa organizēšanu, par līdzšinējiem panākumiem tiks paaugstināts," viņš norāda. "Taču šī viļņa eksistence nozīmē, ka citās planētas vietās ir papildu teroristu šūniņas, kas turpina meklēt izraēliešu mērķi. Rīkojums likt Izraēlai pārtraukt Irānas zinātnieku slepkavošanu jau ir izdots, un teroraktu mēģinājumi turpināsies."

Pirmdienas uzbrukumos izmantotā metode ir līdzīga tai, kas tika izmantota Irānas kodolzinātnieku slepkavībās, proti, pie transportlīdzekļiem bija piestiprinātas magnētiskās bumbas.

Jau ziņots, ka pret Izraēlas vēstniecībām vērstie uzbrukumi notikuši laikā, kad "Hizbollah", kam ir ciešas saites ar Irānu, piemin savus nogalinātos kaujiniekus.

2008.gada 12.februārī automašīnas sprādzienā tika nogalināts augsta ranga grupējuma komandieris Imads Mugnije, bet 1992.gada 16.februārī Izraēlas raķetes uzbrukumā dzīvību zaudēja Hizbollah ģenerālsekretārs Abass Mussavi. Abos uzbrukumos tika vainota Izraēla. Ik gadu ap šo laiku Izraēla brīdina savus ārvalstīs esošos pilsoņus ievērot īpašu piesardzību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits