Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Japāna attālinās no pacifisma politikas

16. jūlijā kopumā pēc 110 stundu ilgām karstām debatēm Japānas parlamenta apakšpalāta, kur Abes vadītā koalīcija bauda divu trešdaļu deputātu vairākumu, apstiprināja likumprojektus, kuri valsts bruņotajiem spēkiem sniegtu ierobežotas tiesības pirmoreiz kopš Otrā pasaules kara iesaistīties karadarbībā ārpus Japānas robežām.  
Japānas parlaments šomēnes atbalstīja vairākus premjerministra Šindzo Abes ierosinātos likumprojektus, kuri paredz paplašināt valsts bruņoto spēku pilnvaras, tostarp atļaut to iesaistīšanu militārās operācijās ārvalstīs. Tādējādi Abe ir spēris pirmos soļus, lai attālinātu Japānu no pacifisma politikas, kurai valsts bijusi uzticīga kopš Otrā pasaules kara beigām. Premjera rīcība ir nepopulāra Japānas sabiedrībā, kas uzskata, ka Abe vēlas ievilkt valsti karadarbībā. 

Likumprojekti paredz, ka Japānas bruņotajiem spēkiem, kuru oficiālais nosaukums ir Pašaizsardzības spēki, būs atļauts iesaistīties kolektīvajā aizsardzībā, piemēram, piedalīties ANO miera uzturēšanas operācijās, un doties palīgā sabiedrotajiem militāros konfliktos, kas var apdraudēt Japānas drošību.  

Abe uzskata, ka bruņoto spēku pilnvaru paplašināšana ir pašsaprotama laikā, kad drošības situācija reģionā kļūst arvien saspīlētāka. "Vai apstākļos, kad starptautiskā situācija mainās tik dramatiski, mēs spējam aizsargāt valsti esošajā drošības politikas ietvarā?" vēl pirms likumprojektu apstiprināšanas sacīja Japānas premjers.  

Japānas valdība ar aizdomām vēro Ķīnas militāro modernizāciju un Pekinas teritoriālās pretenzijas Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrā. Pagājušajā nedēļā tika publicēts ikgadējais ziņojums par Japānas aizsardzību, kurā Ķīna nodēvēta par draudu numur viens Japānas drošībai. Japānu uztrauc arī neprognozējamais komunistu režīms Ziemeļkorejā, kura rīcībā ir kodolieroči.  

Izskan arī viedoklis, ka Abe virzīja likumprojektus, lai izpatiktu Japānas pēckara drošības garantam Savienotajām Valstīm, kuras ilgstoši ir aicinājušas Tokiju uzņemties lielāku atbildību par savas valsts aizsardzību.  

Par spīti Abes argumentiem par labu Japānas bruņoto spēku pilnvaru paplašināšanai, pret to kategoriski iestājas opozīcijas politiķi un konstitucionālo tiesību eksperti. Viņi uzskata, ka japāņu karavīru iesaistīšanās karadarbībā ārvalstīs būtu pretrunā ar 1947. gadā pieņemto konstitūciju, kas paredz bruņoto spēku izmantošanu tikai gadījumos, kad notiek tiešs militārs uzbrukums Japānai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits