Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Kabulā apbedīts terorista nogalinātais bijušais Afganistānas prezidents Rabani

No terorista pašnāvnieka uzbrukumā nogalinātā bijušā Afganistānas prezidenta Burhanudina Rabani, kurš vadīja padomi miera sarunām ar islāmistu kaujinieku grupējumu "Taleban", piektdien Kabulā atvadījās tūkstošiem sērotāju, izraisot nekārtības.

Saniknotie Rabani atbalstītāji ar akmeņiem apmētāja valdības pārstāvju automašīnas, skandinot saukļus "Nāvi Amerikai, nāvi Pakistānai, nāvi [pašreizējam Afganistānas prezidentam Hamidam] Karzajam". Viņi izklīda vien pēc tam, kad drošības dienestu pārstāvji gaisā raidīja brīdinājuma šāvienus.

Rabani tika apglabāts kalnā, no kura paveras skats uz Kabulu. Pirms apbedīšanas ap Rabani zārku soļoja tūkstošiem cilvēku, rokās turot melnus karogus un izkliedzot saukļus, kuros paustas aizdomās par iespējamo sazvērestību saistībā ar šo slepkavību.

Haoss pie kapavietas stipri atšķīrās no klusās un sērīgās atmosfēras, kas valdīja prezidenta pilī, kur bija pulcējušies simtiem diplomāti un amatpersonas, lai atvadītos no Rabani.

Karzajs, kurš neapmeklēja bēru ceremoniju, paziņoja, ka notikušajai slepkavībai nevajadzētu kļūt par iemeslu, lai pārtrauktu pūliņus panākt izlīgumu ar talibiem.

"Mocekļa [Rabani] un citu brīvības mocekļu asinis liek mums turpināt mūsu centienus, līdz tiek panākts miers un stabilitāte," teica Karzajs.

Bēru dienā Kabulas ielās izvietoti tūkstošiem policijas papildspēku.

Jau vēstīts, ka terorists pašnāvnieks uzspridzināja savā turbānā paslēptās sprāgstvielas, nogalinot 71 gadu veco   Rabani  un ievainojot vairākus cilvēkus, tostarp   Rabani  vietnieku miera sarunu padomē Masomu Stanikzaju.

Spridzinātājs bijis viens no diviem "Taleban" pārstāvjiem, kurš ieradās uz sarunām   Rabani  mājā, kas atrodas netālu no ASV vēstniecības labi apsargātajā Kabulas diplomātiskajā rajonā. Terorists piegājis pie   Rabani, sarokojās un paklanījās, bet, kad viņa galva atradās pret   Rabani  krūtīm - detonēja sprāgstvielas.

Viņš četras dienas gaidīja Rabani atgriešanos no Irānas un uzticību izpelnījās ar līdzpaņemtu kompaktdisku, kurā it kā ierakstīts talibu līderu miera piedāvājums.

Savulaik   Rabani  vadīja vienu no modžahedu kaujinieku grupējumiem, kas cīnījās pret padomju armiju Afganistānā.   Rabani  bija valsts prezidents no 1992. līdz 1996.gadam, kad varu valstī pārņēma talibi. Pēc talibu režīma gāšanas 2001.gada novembrī un decembrī   Rabani  bija pagaidu prezidents.

Par   Afganistānas  valdības izveidotās Augstās miera padomes sarunām ar talibiem priekšsēdētāju pērn 10.oktobrī tika ievēlēts   Rabani, bet padomes 68 locekļus, tostarp cilšu vecajos, ir iecēlis prezidents Karzajs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits