Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +11 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kazahstānā Neatkarības dienas protestu laikā desmitiem aizturēto

Kazahstānas policija aizturējusi vairākus desmitus cilvēku, kas, atzīmējot Neatkarības dienu, piedalījušies varasiestāžu nesankcionētās pret valdību vērstās protesta akcijās, pirmdien ziņo mediji un aktīvisti.

Demonstranti pieprasīja bijušā prezidenta Nursultana Nazarbajeva atbīdīšanu no varas. Lai gan Nazarbajevs prezidenta amatu pameta pagājušā gada martā, tiek uzskatīts, ka viņš joprojām ir faktiskais valsts vadītājs.

Neatkarīgā tīmekļa vietne Vlast.kz vēsta, ka pēc protesta akcijām aizturēti aptuveni 40 cilvēki.

Savukārt kāda aktīviste, kuru policija aizturējusi uz divām stundām, bet pēc tam atbrīvojusi, aģentūrai AFP pastāstījusi, ka viņai zināms par 30 cilvēku aizturēšanu.

Vairums aizturēto piedalījušies demonstrācijā, ko rīkoja organizācija Kazahstānas demokrātiskā izvēle, kuru pērn tiesa atzinusi par ekstrēmistisku kustību.

Daļa protestēju iestājās arī pret Ķīnas investīcijām, apsūdzēt Pekinu par etnisko kazahu vajāšanām.

Cilvēktiesību aizstāvju organizācija Qaharman ziņo, ka vēl pirms iecerētajām protesta akcijām vairāk nekā 20 opozīcijas aktīvistiem ticis piespriests 15 dienu ilgs administratīvais arests.

16.decembris tiek atzīmēts kā Kazahstānas Neatkarības diena, taču šajā dienā tiek pieminēta arī vardarbīgā demonstrāciju izklīdināšana, kas notika 1986.gadā vēl pirms PSRS sabrukuma, kā arī 2011.gadā.

1986.gada nemieru formālais iemesls bija vietējā Komunistiskās partijas sekretāra nomainīšana ar funkcionāru, kas atsūtīts no Krievijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem nemieru apspiešanas laikā tika nogalināti divi cilvēki, bet saskaņā ar neoficiālajiem datiem upuru skaits pārsniedzis simtu.

Savukārt 2011.gadā, policijai Žanaozenā izklīdinot protestētājus, kas pieprasīja algu paaugstināšanu un darba apstākļu uzlabošanu naftas ieguvē, tika nogalināti vismaz 14 streikotāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits