Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nākotnē varēs braukt "šosejas vilcienos"

Vai jūs gribētu sēdēt pie auto stūres, vienlaikus lasot rīta avīzi un ieturot brokastis? Iebildīsiet, ka tas nav iespējams, jo atbildīgam braucējam abām rokām jābūt uz stūres un jāskatās tikai uz ceļu. Tā patiešām arī ir, bet pavisam ne tālā nākotnē autovadītāji varēs braukt, paši neturot rokas uz stūres, jo Zviedrijā sākts izmēģināt tā saukto «ceļa vilciena» tehnoloģiju, kas ļautu vadītājam ar savu automašīnu iestāties braucošā kolonnā un nodot stūrēšanas funkcijas priekšgalā braucošajam spēkratam.

Iedomājieties vilcienu - daudzi vagoni, kas sakabināti cits aiz cita, un tos uz priekšu kustina lokomotīve. Šo pašu ideju var realizēt arī ar automašīnām uz ceļa, tikai tās nesavienojot fiziski, bet ar bezvadu tīkla palīdzību. Šajā gadījumā lokomotīves lomu pilda kravas automašīna.

Eiropas Komisijai sadarbojoties ar vairākiem Eiropas uzņēmumiem, tostarp Zviedrijas autoražotāju Volvo, sākts projekts Droši ceļa vilcieni videi jeb SARTRE, kura mērķis ir uzlabot drošību uz ceļiem un mazināt automašīnu radīto kaitējumu videi, vēsta tehnoloģiju vietne PC World.

«Ceļa vilciena» tehnoloģija darbojas šādi: profesionāls vadītājs, kurš sēž pie stūres vadības automašīnā, vada arī aiz sevis braucošo automobiļu virkni. Vadošais auto kontrolē visas kolonnas braukšanas ātrumu un pārvietošanās virzienu. Kolonnā braucošo automašīnu vadītāji brauciena laikā var darīt, ko vien sirds kāro.

«Pārņemtie» auto ir aprīkoti ar sensoriem, kas palīdz regulēt attālumu līdz pārējām automašīnām. Tajās ir iebūvēta drošības sistēma, kas pārņem automašīnas vadību, ja no ierindas iziet «lokomotīve».

Projekta autori uzskata, ka tehnoloģijas ieviešana dzīvē ļautu krietni samazināt vidējo braukšanas ātrumu uz lielceļiem, kā arī samazināt degvielas patēriņu un, iespējams, padarīt retākus un mazākus sastrēgumus.

Zviedrijā noticis izmēģinājuma brauciens, kurā aiz vadošās automašīnas brauca ar «ceļa vilciena» tehnoloģiju aprīkota Volvo automašīna. Eksperimenta dalībnieki ir patīkami pārsteigti par uzrādītajiem rezultātiem. «Mums ir liels prieks redzēt, ka tik dažādas sistēmas tik labi strādā kopā jau pirmajā reizē,» BBC stāsta Volvo tehnoloģiju speciālists Ēriks Koelings.

Drīzumā plānots izpildīt testus, kuros piedalītos lielāks skaits automašīnu dzīvākā satiksmē. SARTRE izstrādātāji domā, ka vajadzēs vēl vairākus gadus, lai tā nokļūtu pie patērētājiem. Daudzām valstīm būs jāievieš virkne likumu, kas ļautu izmantot sistēmu visā Eiropā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits