Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

NATO ģenerālsekretārs mudina alianses dalībvalstis palielināt aizsardzības budžetus

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien aicināja Kanādu un alianses dalībvalstis Eiropā palielināt izdevumus aizsardzībai brīdī, kad NATO vienojusies par jaunu komandcentru izveidi.

Aplēsts, ka tikai astoņas no 29 dalībvalstīm šogad aizsardzībai atvēlēs 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā to paredz NATO pieņemtās vadlīnijas.

"Lai garantētu mūsu valstu drošību, mums ir vajadzīgi lielāki tēriņi aizsardzībai, investīcijas nozīmīgākajās spējās un spēki NATO misijām un operācijām," pēc alianses aizsardzības ministru sanāksmes Briselē reportieriem paziņoja Stoltenbergs.

Ministri sanāksmē vienojušies izveidot divus jaunus komandcentrus, kas būs domāti transatlantisko jūras ceļu, kā arī loģistikas un transporta nodrošināšanai Eiropā.

Gaidāms, ka ASV uzņemsies atbildību par Atlantijas komandcentru, bet Vācija ir vispiemērotākā loģistikas centra ierīkošanai. Sabiedrotie vienojušies arī par jauna kiberaizsardzības centra izveidi.

NATO dalībvalstis pēc Aukstā kara beigām samazināja aizsardzības izdevumus un bruņoto spēku personālsastāvu, tomēr Krievijas agresīvie soļi, tostarp Krimas aneksija, lika tām stiprināt aizsardzības budžetus.

ASV prezidents Donalds Tramps pērn NATO samitā publiski kritizēja alianses dalībvalstis, prasot tām tērēt 2% no IKP aizsardzībai, ja tās vēlas Savienoto Valstu aizsardzību. NATO līderi ir apņēmušies līdz 2024.gadam aizsardzībai atvēlēt 2% no IKP, tomēr ir skaidrs, ka vairākas valstis, tostarp Vācija un Spānija, šo mērķi nesasniegs.

ASV šobrīd aizsardzībai tērē vairāk nekā pārējās NATO dalībvalstis kopā.

Tikšanās laikā trešdien ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss aicināja sabiedrotos nodrošināt lielāku finansējumu aizsardzībai, lielākus ieguldījumus bruņojumā, kā arī nodrošināt lielākus resursus NATO operācijām.

"Jūs nevarat izvēlēties vienu vai otru. Ir jābūt gan naudai, gan spējām, gan ieguldījumiem" operācijās, kāda NATO amatpersona citēja Matisa teikto.

"Es vienmēr 2% esmu uzskatījis par grīdu, nevis griestiem. Tādēļ tikai 2% sasniegšana vēl nenozīmē, ka jūs esat pasaulē labākais aizsardzības partneris," atzina Lielbritānijas aizsardzības ministrs Gevins Viljamsons.

"Mēs nevaram mūsu drošības saistības, Eiropas drošību uzticēt Savienotajām Valstīm kā ārpakalpojumu," viņš piebilda.

NATO ministriem ceturtdien plānots paziņot par virsnieku apmācību Irākā un palīdzību kara plosītās Tuvo Austrumu valsts militāro akadēmiju veidošanā.

Top komentāri

Thanks
T
NATO members for presence in Latvia and Baltic together! Paldies NATO!
NATO
N
Pērciet vairāk mūsu saražotos ieročus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Makrons brīdina, ka Eiropa "ir mirstīga"

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits