Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Netanjahu 2010.gadā licis gatavoties uzbrukumam Irānai

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu un aizsardzības ministrs Ehuds Baraks 2010.gadā devuši armijai rīkojumu gatavoties uzbrukumam Irānas kodoliekārtām, tomēr šis lēmums vēlāk atcelts, svētdien vēsta Izraēlas Otrais telekanāls. Rīkojums nav izpildīts, jo pret to iebildis toreizējais bruņoto spēku priekšnieks ģenerālis Gabi Aškenazi un izlūkdienesta Mossad vadītājs Meirs Dagans.

Tiekoties ar vadošajiem ministriem, Netanjahu nolēmis paaugstināt armijas gatavības pakāpi līdz līmenim P plus, kas nozīmē, ka bruņotajiem spēkiem ir jābūt gataviem rīkoties. Tomēr Dagans iebildis pret šo soli, norādot, ka lēmumu par kara sākšanu pret Irānu var pieņemt vienīgi drošības ministru kabinets, kurā ir aptuveni 15 ministru.

Aškenazi norādījis - pastāv risks, ka armijas gatavības pakāpes paaugstināšanas dēļ reālajā situācijā "var rasties jauni fakti". Aškenazi sacījis Netanjahu, ka Izraēlas armijai nav pietiekamu operatīvo līdzekļu, lai īstenotu uzbrukumu Irānai, Otrajam kanālam atzina Baraks. Lēmums paaugstināt gatavības pakāpi "obligāti nenozīmēja karu", norādīja Baraks. Jebkurā gadījumā plāns par uzbrukumu galu galā atcelts.

Aškenazi pēc aiziešanas no amata saviem tuvākajiem domubiedriem teicis - armija bijusi gatava uzbrukumam, tomēr tā īstenošana būtu stratēģiska kļūda, vēsta laikraksts Haaretz. Dagans, pametis Mossad vadītāja amatu, publiski uzbrukuma ideju nodēvējis par "muļķīgu".

Izraēlai un Rietumiem ir aizdomas, ka Irānas kodolprogrammas mērķis ir kodolieroču radīšana, bet Teherāna apgalvo, ka tā domāta tikai un vienīgi civiliem mērķiem. Izraēla iespējamo Irānas kodolbruņojumu uzskata par apdraudējumu savai pastāvēšanai un pieļauj militāra uzbrukuma iespēju Irānas kodolobjektiem. ASV prezidents Baraks Obama savukārt aicinājis Izraēlu dot vairāk laika starptautiskajai sabiedrībai diplomātisko instrumentu izmantošanai un nogaidīt, līdz rezultātus dos ekonomiskās sankcijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits