Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Nevis suns, bet zirgs - cilvēka labākais draugs?

Lai gan pieņemts uzskatīt, ka cilvēka labākais draugs ir suns, nākotnē situācija varētu mainīties. Daļa dzīvnieku speciālistu uzskata, ka šo pozīciju varētu iekarot zirgi, kas līdz šim esot nepamatoti zemu novērtēti. Zirgi daudzas cilvēka paustās un pārraidītās zīmes saprotot daudz labāk nekā citi dzīvnieki, jo uztverot pat visniecīgākos acu raidītos signālus un ķermeņa kustības. Tādējādi šie staltie dzīvnieki spētu kļūt par saprotošāko cilvēka mīluli, ja vien tiktu pienācīgi novērtēti un iedrošināti.

«Zirgi ir ļoti sociālas būtnes, kas lieto dažādas ķermeņa kustības un sejas grimases, lai komunicētu cits ar citu,» Discovery News stāstījis Līans Prūps, kurš vadījis pētījumu par zirgu komunikācijas prasmēm. Pagātnē zirgi lielākoties tikuši cildināti ķermeņa uzbūves un spēka dēļ, bijuši gan transportlīdzeklis tālu ceļu pārvarēšanā, gan neaizstājami palīgi lauku darbos. Tomēr mūsdienās arvien vairāk tiek novērtētas zirgu spējas saprast cilvēku. Arī zirgu pētnieku uzmanības lokā arvien biežāk nonāk cilvēku un zirgu savstarpējās attiecības un to pozitīvā ietekme. Ne velti pasaulē popularitāti guvusi reitterapija jeb ārstniecība ar zirgu palīdzību: izjāžu laikā tiek ārstētas ne vien balsta un kustību, elpošanas, sirds un asinsvadu orgānu saslimšanas, bet atzinību guvusi arī zirgu spēja sniegt cilvēkiem psiholoģisku mierinājumu. Dažviet Amerikā popularitāti guvušas laulību konsultāciju firmas, kas sola nogludināt ģimenē samilzušās problēmas, sēdinot laulātos zirga mugurā.

Taču, kamēr zinātnieki vēl diskutē, kā zirgus vispareizāk apmācīt, lai izpaustos to maz izmantotais komunikācijas potenciāls, suņus tiem pagaidām neizkonkurēt. Vēstures attīstības gaitā tie iemācījušies lieliski atminēt cilvēka vēlmes, tādējādi kļūstot par Homo sapiens neaizstājamiem sabiedrotajiem. «Suņi, visticamāk, pieradināti tieši tādēļ, ka spēj atminēt cilvēka pārraidītos signālus,» norādījis L. Prūps.

Lai gan zirgi ir spējīgi uztvert ļoti smalkus cilvēka sūtītus signālus, bieži vien tos atturot dažāda veida garīgas barjeras, kas varētu būt radušās zirgu ekspluatācijas gaitā. Tomēr dzīvnieki izrāda cilvēkiem ārkārtīgu pieķeršanos, ja vien pret tiem izturas ar mīlestību. Turklāt zirgs pat pēc ilgas šķiršanās gadiem atceras cilvēku - draugu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits