Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināta (12:27) - Medvedevs neļaus ekstrēmistiem ievilkt sabiedrību avantūrās un sola reformas

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs, ceturtdien pēdējo reizi kā valsts galva uzstājoties parlamentā ar uzrunu tautai,paziņojis, ka Krievijas vadība neļaus ekstrēmistiem ieraut sabiedrību avantūrās un nepieļaus iejaukšanos tās iekšējās lietās no ārzemēm.

"Cilvēku tiesības izteikt savu viedokli likumīgā veidā ir garantētas, bet centieni manipulēt ar Krievijas pilsoņiem, vest viņus maldināšanā, kurināt sabiedrībā sociālo naidu ir nepieņemami. Mēs neļausim provokatoriem un ekstrēmistiem ievilkt sabiedrību savās avantūrās. Mēs nepieļausim iejaukšanos no ārpuses mūsu iekšējās lietās," sacīja Medvedevs.

Krievijai ir vajadzīga demokrātija, nevis haoss, norādīja prezidents. "Par Krievijas parlamenta vēlēšanu rezultātiem ir izdarīti visi iespējamie secinājumi kā Krievijā, tā ārzemēs. Vieni ir apmierināti ar rezultātiem, citi - ne gluži. Tā bija arī pēc iepriekšējām vēlēšanām. Tā būs vienmēr," sacīja Medvedevs.

Ievērojama daļa uzrunas bija veltīta cīņai ar korupciju – Medvedevs paziņoja, ka nepieciešams nodrošināt kontroli pār valsts kalpotāju izdevumiem, īpaši norādot, ka Krievijas likumdošana jāsakārto atbilstoši ANO Konvencijai par cīņu pret korupciju.

Krievijas prezidents arī paziņoja par nepieciešamību ieviest ierobežojumus darījumiem starp valsts organizācijām un komercuzņēmumiem, kuru vadītāji un akcionāri ir ierēdņu tuvinieki. Runa ir par lieliem izdevumiem zemes, nekustamā īpašuma, transportlīdzekļu un vērtspapīru iegādei. Tāpat Medvedevs izteicās par nepieciešamību paplašināt to personu sarakstu, kam jādeklarē savi ienākumi.

Savukārt kas attiecas uz plaši gaidīto paziņojumu par tieši politiskajām reformām, tad Medvedevs, kā jau tika prognozēts, solīja visdrīzākajā laikā iesniegt Valsts domē likumprojektu par atgriešanos pie tiešajām reģionu gubernatoru vēlēšanām.

No šīs prakses 2004. gadā toreizējais prezidents Vladimirs Putins atteicās. Atbilstoši reformai, par kuru vēl pagājušajā nedēļā ieminējās Putins, gubernatora amata kandidātus ierosinās reģionālie parlamenti. Kandidatūras izvērtēs Kremlis, un tad par tām iedzīvotāji balsos tiešās vēlēšanās.

Tāpat tika rosināts līdz 300 tūkstošiem samazināt parakstu skaitu, kas nepieciešams, lai kandidētu Krievijas prezidenta vēlēšanās. Kandidātiem, kuru pārstāvētās partijas nav ievēlētas parlamentā, tad vajadzētu savākt vien 100 tūkstošus parakstu pašreiz noteikto divu miljonu vietā. Aizejošais Krievijas prezidents bez tam ierosināja arī atvieglot politisko partiju reģistrēšanu, sakot, ka vajadzētu atļaut partiju reģistrēt, ja tā savākusi 500 cilvēku atbalstu ne mazāk kā pusē Krievijas reģionu.

Jāatgādina, ka pirms šīs uzrunas mediji vēstīja, ka Medvedevs paudīs apņemšanos īstenot politiskas reformas. "Es grasos piedāvāt redzējumu par Krievijas politiskās sistēmas nākotni, un es to ne tik vien izklāstīšu, es grasos spert konkrētus soļus," par gaidāmo uzrunu vēl pagājušajā nedēļā sacīja prezidents.

Mediji arī vēsta, ka Kremlis, ņemot vērā plašos protestus pret 4. decembra parlamenta vēlēšanu rezultātu viltošanu, runas tekstu būtiski pārstrādājis.

Sākotnējā novembrī sagatavotajā versijā bija paredzēts, ka Medvedevs sniegs apkopojumu par saviem sasniegumiem, atrodoties prezidenta amatā, un izcels tautsaimniecības reformas, kas valdībai būtu jāīsteno nākamajos piecos gados, vēsta laikraksts Vedomosti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits