Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +8 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

papildināts (13:17) - Google pārtaps par Alphabet; meklēšanas programma saglabās nosaukumu

Korporācija Google tuvākajā nākotnē tiks pārorganizēta jaunā uzņēmumā ar nosaukumu Alphabet, pirmdien vakarā paziņoja izpilddirektors, viens no Google dibinātājiem Lerijs Peidžs. Populārā tīmekļa meklēšanas programma paturēs savu nosaukumu.

Reorganizācijas mērķis ir radīt korporatīvo struktūru, kas precīzāk atspoguļotu pašreizējo uzņēmuma stāvokli. Tajā ietilpst vairākas lielas apakšstruktūras, kurām nav nekāda sakara ar meklēšanas programmu Google, kas kļūs par pašu lielāko struktūrvienību.

Jauno holdingu vadīs Google dibinātāji Peidžs un Sergejs Brins.

"Sergejam un man Alphabet dzimšana pāršķirs jaunu satraucošu lappusi Google dzīvē," paziņojumā investoriem raksta Peidžs. "Mums patīk nosaukums Alphabet (angliski - alfabēts). Tā ir viena no svarīgākajām cilvēces inovācijām, jo tas ir burtu kopums, kas pārstāv valodu."

Jaunajā holdingā līdzās Google ietilps arī Google Fiber, kas piedāvā piekļuvi ļoti ātram internetam, vienības, kas nodarbojas ar investīcijām un darījumu finansēšanu augsto tehnoloģiju jomā, pašvadāmu automobiļu radīšanu un eksperimentiem farmakoloģijas jomā.

Biržā Alphabet Inc. aizvietos Google Inc. kā publiskā tirdzniecībā pieejama vienība un visas Google akcijas automātiski tiks pārvērstas par Alphabet akcijām ar visām tām piekrītošajām tiesībām.

Jaunā struktūra tiks ieviesta vairākās fāzēs tuvākajos mēnešos.

Google kļūs par pilnībā Alphabet piederošu meitasuzņēmumu. Google vienībā ietilps meklēšanas programma, meklētāja reklāmas, kartes, aplikācijas, YouTube, Android un ar tiem saistītas tehniskās operācijas.

Reorganizācija notiek laikā, kad izskanējušas bažas, ka Google dominēšana tehnoloģiju sektorā varētu būt sasniegusi "augstāko punktu". Google daudzus gadus bijis līderis interneta meklēšanas jomā un attīstījis ar meklēšanu saistītās reklāmas par ļoti ienesīgu biznesu. Tomēr citur, piemēram, sociālā tīkla Google+Google TV, mobilo maksājumu un citās jomās, tam ir maz ar ko lepoties.

"Tas ir diezgan pašpārliecināts solis no viņu puses," uzskata konsultāciju uzņēmuma TECHanalysis Research vadītājs Bobs O'Donels, "bijis daudz jautājumu par viņu spēju augt tālāk par meklēšanu. Meklēšana ir bijusi viņu naudas govs ilgu laiku."

Jaunā struktūra nozīmē, ka katram projektam, tostarp vājajiem, būs jāpastāv par sevi un jāuzrāda rezultāti, skaidroja O'Donels.

Savukārt kompānijas Global Equities Research eksperts Trips Čovdrijs uzskata, ka pārmaiņas ir "ļoti pozitīvas", jo paaugstina uzņēmuma caurskatāmību investoriem.

Tagad "jūs kā investors varat skaidri redzēt, kā veicas galvenajam biznesam, kādu peļņu tas gūst, un arī paturēt redzeslokā, kādas jaunas inovācijas notiek," skaidroja Čovdrijs.

Tikmēr kompānijas Opus Research eksperts Gregs Sterlings uzskata, ka jaunā stratēģija nav īsti skaidra.

"Patlaban interneta jomā notiek liela galvu kasīšana", domājot par pārmaiņām, skaidro Sterlings.

"Tomēr izskatās, ka šie ir Peidža un Brina centieni novirzīt sevi no Google ikdienas darbības un koncentrēties uz plašāku projektu klāstu augstākā līmenī. Peidžs sacījis, ka tas atļaus viņam un Brinam izdarīt ambiciozākas lietas un iegūt ilgtermiņa skatījumu," vietnē Search Engine Land rakstīja Sterlings.

Google akciju vērtība dažas stundas pēc paziņojuma paaugstinājās par apmēram 6% un sasniedza 672 ASV dolārus.

(ziņa papildināta no 6.rindkopas) 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits