Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Pētījums: Bagātās valstis nav gatavas jauniem ANO attīstības mērķiem

Lielākā daļa pasaules bagāto valstu ne tuvu neizpilda jaunos ANO attīstības mērķus, kas drīzumā tiks izvirzīti turpmākajiem 15 gadiem, liecina otrdien publicētais Vācijas Bertelsmana fonda pētījums.

Pētījuma autori brīdina, ka vairākas no 34 pasaules industriāli visattīstītākajām valstīm var būt tālu no tā dēvētajiem Līdzsvarotās attīstības mērķiem, kurus septembrī ANO gatavojas apstiprināt pasaules līderi.

Līdzsvarotās attīstības mērķos iekļauti 17 punkti ar 169 mērķiem konkrētās jomās, kas pasaulē jāsasniedz līdz 2030.gadam. Paredzēts izskaust ārkārtīgu nabadzību, cīnīties pret nevienlīdzību un netaisnību, apturēt klimata izmaiņas, nodrošināt visiem kvalitatīvu izglītību un panākt ekonomikas izaugsmi.

Pētījumā secināts, ka vislabākajā situācijā, lai sasniegtu šos mērķus, patlaban atrodas Zviedrija, Norvēģija, Dānija, Somija un Šveice, bet 34 valstu saraksta apakšā atrodas ASV, Grieķija, Čīle, Ungārija, Turcija un Meksika.

Jomas, kurās valstis atpaliek, ir dažādas, taču pētījumā norādīts, ka daudzās valstīs ir liela nevienlīdzība, kuru Līdzsvarotās attīstības mērķi cenšas novērst. Izpētītajās 23 valstīs bagātākie 10% sabiedrības nopelna apmēram tikpat daudz, cik kopā nopelna nabagākie 40%.

Attīstītās valstis bieži atpaliek arī vides piesārņojuma samazināšanas ziņā un atjaunojamo energoresursu izmantošanas jomā.

Piemēram, Dienvidkorejā, Lielbritānijā un Nīderlandē atjaunojamo energoresursu daļa ir mazāka nekā 4%. Salīdzinājumam, atjaunojamo energoresursu daļa Islandē, Norvēģijā un Zviedrijā ir gandrīz 50%.

Fonda prezidents nodēvēja pētījumu par pirmo "stresa testu" bagātajām valstīm.

"Mēs bagātajās valstīs ar savu pieaugošo sociālo nevienlīdzību un resursu šķiešanu vairs nevaram sevi piedāvāt kā pasaules skolotājus," atzina fonda prezidents. "Analīze parāda, kur arī mums jāpaveic mājasdarbi."

Ziņojuma priekšvārdā kādreizējais ANO ģenerālsekretārs Kofi Anans, kurš izvirzīja pirmos - tā dēvētos Tūkstošgades attīstības - mērķus, izteicis cerību, ka pētījums bagātajās valstīs raisīs debates par reformām.

Tūkstošgades attīstības mērķi ietvēra astoņus punktus, kuri tika izvirzīti 2000.gadā un kuri bija jāsasniedz līdz 2015.gadam. Tie paredzēja bērnu mirstības samazināšanu, māšu veselības uzlabošanu un slimību, tostarp HIV un malārijas, apkarošanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits