Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Pret Jūliju Timošenko ierosināta jauna krimināllieta

Pret bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko ierosināta jauna krimināllieta saistībā ar viņas darbību enerģētikas uzņēmuma vadībā pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados.

Jaunās apsūdzības saistītas ar fondu līdzekļu piesavināšanos 405,5 miljonu dolāru (209,23 miljonu latu) apmērā, vadot uzņēmumu "Ukrainas vienotās enerģētikas sistēmas", ceturtdien žurnālistiem paskaidroja Ukrainas Drošības dienesta (SBU) Izmeklēšanas nodaļas vadītājs Ivans Derevjanko.

Apsūdzības šajā lietā izvirzītas arī pret bijušo premjerministru un Timošenko kādreizējo sabiedroto Pavlo Lazarenko, kurš šobrīd ASV izcieš cietumsodu par naudas atmazgāšanu un līdzekļu piesavināšanos. "SBU Galvenā izmeklēšanas pārvalde ierosinājusi krimināllietu pret Ukrainas pilsoņiem Timošenko un Lazarenko," apstiprināja Derevjanko.

Izmeklētāji skaidro, ka 405,5 miljonus dolāru lielais parāds, ko Timošenko uzņēmumam bija jāatmaksā Krievijas Aizsardzības ministrijai, tika novirzīts Ukrainas valstij, bet ievērojamo naudas summu savā starpā sadalīja Timošenko un Lazarenko.

Tāpat abi bijušie premjerministri apsūdzēti par "krimināli sodāmu slepenu norunu", izveidojot sarežģītu sistēmu, kurā peļņa no Krievijas gāzes importa tika novirzīta uz ārvalstu kontiem.

Aizdomās par līdzīgiem pārkāpumiem Timošenko tika aizturēta 2001.gadā, taču drīz vien tika atbrīvota un apsūdzības atceltas.

Jāatgādina, ka Kijevas tiesa otrdien bijušo premjerministri notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009. gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm.

Timošenko, pārsniedzot savas pilnvaras, personīgi bez valdības piekrišanas apstiprināja direktīvas sarunām par gāzes līgumiem ar Maskavu, kas nebija pienācīgi noformētas, paziņoja Kijevas Pečeras rajona tiesas tiesnesis.

Lai gan abas lietas juridiski nav saistītas, Ukrainā valdošās Reģionu partijas politiķi apgalvo, ka 2009. gadā Timošenko bija spiesta ar Krieviju noslēgt gāzes līgumu, jo viņa personīgi Krievijai bija parādā 405,5 miljonus dolāru, vēsta ziņu aģentūra "Interfax-Ukraine".

Pēc aģentūras rīcībā esošās informācijas, krimināllieta uzsākta, balstoties uz pašreizējā Ukrainas premjerministra Mikolas Azarova un Krievijas aizsardzības ministra Anatolija Serdjukova sūdzībām. Krievijas Aizsardzības ministrija komentārus šajā jautājumā pagaidām nesniedz.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits