Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Saasinās cīņa par ANO vadību

Pēc mēneša – 21. jūlijā – Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes 15 locekļi sāks pirmo no prognozējamiem daudziem slepenībā aizvadītiem balsošanas raundiem, izvēloties nākamo globālās organizācijas vadītāju. Pagaidām oficiāli izvirzīti vienpadsmit kandidāti, lai gan, visticamāk, viņu skaits vēl pieaugs tuvākajās nedēļās.  
Sākoties kandidātu izvirzīšanai, tika prognozēts, ka nākamais ANO ģenerālsekretārs tiks izraudzīts no Austrumeiropas valstīm un ir liela varbūtība, ka tā būs sieviete. Taču BBC jau izsaka viedokli, ka Austrumeiropas reģions riskē zaudēt savu iespēju, jo vairākumam tā valstu izvirzīto kandidātu nav īsta atbalsta pašmājās. Vēl lielāka problēma ir reģiona valstu demonstrētā nespēja vienoties par atbalstu vienam kandidātam.

"Līdz šim tikai pāvesta izraudzīšanās bijusi necaurredzamāks un slepenāks process par ANO ģenerālsekretāra izraudzīšanos," raksta International Business Times. "Atšķirībā no balto dūmu mutuļa, kas signalizē par sekmīgu vairāk nekā miljarda pasaules katoļu draudzes vadītāja izraudzīšanos, šogad par septiņu miljardu cilvēku organizācijas [ANO] vadītāja izraudzīšanos signalizēs līdz šim visatklātākais process." 

ANO devītā ģenerālsekretāra amata kandidātiem bija jāiesniedz 200 vārdu motivācijas vēstule, kurā jāizskaidro plānotie darbības mērķi. Ieviesta atklāta kandidātu noklausīšanās, publicēti viņu CV. 

Piecpadsmit dalībvalstu ANO Drošības padomei līdz oktobrim ir jāizraugās viens kandidāts, kura vārds tad tiks iesniegts apstiprināšanai ANO Ģenerālajā asamblejā. Balsošanu kārtās, kas sāksies pēc mēneša, 15 ANO DP valstu pārstāvji biļetenā atzīmēs, vai atbalsta, neatbalsta kandidātu vai par viņu nav viedokļa. Šie rezultāti tad tiks paziņoti kandidātiem, tā demonstrējot atbalstu, kāds viņiem ir DP, un vai viņiem nav jāpieņem lēmums izstāties no tālākās cīņas. 

AFP gan piezīmē, ka lielāka loma kandidāta izraudzīšanā tomēr ir piecām ANO DP pastāvīgajām loceklēm ar veto tiesībām – Lielbritānijai, Francijai, Ķīnai, Krievijai un ASV. Un faktiski tas nozīmē, ka diezin vai tiks izraudzīts kāds no kandidātiem, kurš iestājies par kaut ko, kas neapmierina Ķīnu, Krieviju vai ASV.

Pašlaik oficiāli pieteikti 11 kandidāti, astoņi no tiem ir no Austrumeiropas. To vidū ir bijušie vai esošie Moldovas, Maķedonijas, Melnkalnes, Horvātijas, Serbijas un Slovākijas ārlietu ministri, bijušais Slovēnijas prezidents. Bulgārija izvirzījusi ANO kultūras un izglītības aģentūras UNESCO vadītāju Irinu Bokovu.

Visu Jura Tihanova rakstu lasiet pirmdienas, 20. jūnija laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits