Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Sprādzienos Irākā 80 cilvēki nogalināti un vismaz 300 ievainoti

Sprāgstot automašīnās ievietotām bumbām, Irākā sestdien nogalināti aptuveni 80 cilvēki un aptuveni 300 ievainoti. Vēl septiņi cilvēki zaudējuši dzīvību sprādzienos un apšaudēs šodien, informēja policija. 

Irākas galvaspilsētā Bagdādē sestdien sprādzieni nogranda astoņos dažādos rajonos, bet visā valstī kopumā eksplodēja 16 automašīnās ievietotas bumbas. Notika arī apšaudes, informēja avoti drošības struktūrās un mediķi. 

Galvaspilsētā nograndušie sprādzieni, visticamāk, bija koordinēti uzbrukumi, kas vērsti pret cilvēkiem, kuri svinēja musulmaņu svētā mēneša ramadāna noslēgumu. 

Tomēr informācija par bojāgājušajiem ir pretrunīga un Irākas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka medijos minētais upuru skaits ir pārspīlēts un uzbrukumos visā valstī sestdien nogalināts tikai 21 cilvēks. 

Savienotās Valstis asi nosodījušas vardarbību, paziņojot, ka tie, kuri uzbrukuši civiliedzīvotājiem ramadāna noslēguma svētku laikā, ir "islāma ienaidnieki", ASV, Irākas un starptautiskās sabiedrības ienaidnieki. 

ASV norādīja, ka sestdien notikušie uzbrukumi ir līdzīgi tiem, kādus mēdz veikt "Al Qaeda" Irākas atzars (AQI), un atgādināja, ka piedāvā desmit miljonus dolāru (5,2 miljonus latu) lielu atlīdzību par informāciju, kas novestu pie AQI līdera šeihA Abu Bakra al Bagdadi sagūstīšanas vai likvidēšanas. 

Šogad Irākā ramadāna laikā, no jūlija otrās nedēļas līdz šai nedēļai, vardarbībā dzīvību zaudēja vairāk nekā 800 cilvēki, kas ir lielākais bojāgājušo skaits, kāds pēdējos gados bijis musulmaņu svētā mēneša laikā. 

Turklāt 21.jūlija naktī kaujinieki uzbruka Abū Gureibas un Tadži cietumiem, atbrīvojot vismaz 500 ieslodzīto. 

Analītiķi un Interpols brīdinājuši, ka cietumnieku izbēgšana var novest pie uzbrukumu skaita pieauguma, jo bēgļu vidū ir arī starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" augsta ranga locekļi. 

Tikmēr Irākas drošības spēki sākuši lielākās pret kaujiniekiem vērstās operācijas kopš 2011.gada decembra, kad valsti atstāja ASV spēki. 

Kā uzskata analītiķi, šogad vardarbības saasināšanos izraisījusi neapmierinātība sunnītu arābu vidū, un Irākas Iekšlietu ministrija brīdinājusi, ka asinsizliešanai var būt bīstamas sekas, kas var izraisīt haosu un pat novest pie pilsoņu kara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits