Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +23 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sprādzienos un apšaudēs Irākā vismaz 73 bojāgājušie

Irākā trešdien bumbu sprādzienos un apšaudēs dzīvību zaudējuši vismaz 73 cilvēki, pavēstīja informācijas avoti policijā un slimnīcās. Turklāt nemierīgajā Anbāras provincē kaujinieki drošības struktūrām atkarojuši jaunas teritorijas.Bagdādē uzspridzināti vismaz astoņi mīnēti auto, un šajās eksplozijās nogalināti 37 cilvēki.

Sprādziens ar vislielāko upuru skaitu pieredzēts kādā ciematā Dijālas provincē. Varasiestādēm lojāla sunnītu kaujinieka bēru laikā uzspridzinoties pašnāvniekam, tur nogalināti 16 cilvēki, bet 20 ievainoti.Dudžailā - šiītu pilsētā, kas atrodas 50 kilometrus uz ziemeļiem no Bagdādes, - mīnēta auto sprādzienā nogalināti trīs, bet ievainoti septiņi cilvēki.Mosulā vardarbībā dzīvību zaudējuši 13 cilvēki, arī deviņi karavīri. Mukdadijā nemiernieki nošāvuši deviņus ķieģeļu rūpnīcas strādniekus.Neviens grupējums pagaidām atbildību par šiem uzbrukumiem nav uzņēmies, taču ar starptautisko teroristu organizāciju Al Qaeda saistīti sunnītu grupējumi nereti veic koordinētus uzbrukumus civiliedzīvotājiem un pret Al Qaeda noskaņotiem kaujiniekiem, kurus viņi uzskata par nodevējiem.Vardarbība Irākā sasniegusi līmeni, kāds nebija pieredzēts kopš 2008.gada, kad valstī bija beidzies brutālu starpkopienu sadursmju posms. Šomēnes vien vardarbībā Irākā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 400 cilvēku. Tas ir vairāk nekā pērn janvārī kopumā.Valdības spēkiem joprojām nav izdevies atkarot ar Al Qaeda saistītajam grupējumam Irākas un Levantes islāma valsts (ISIL) Fallūdžas pilsētu, kas atrodas Anbāras provincē uz rietumiem no Bagdādes. ISIL kaujinieki joprojām kontrolē vairākus Anbāras provinces galvaspilsētas Ramādī rajonus.Anbāras provincē nemiernieki ieņēmuši vēl divus policijas iecirkņus - vienu Saklavijas pilsētā un otru Ramādī pilsētas Malaabas rajonā."Mēs padevāmies un nodevām ieročus ISIL," ziņu aģentūrai AFP apliecināja kāds Saklavijas policists, kurš vēlējās palikt anonīms. "Viņiem bija ļoti nopietni ieroči, kas bija daudz spēcīgāki nekā mūsējie. Mūsu policijas iecirknis nebija ļoti labi aizsargāts, un viņi mūs ielenca. Mēs saucām pēc palīdzības, bet neviens neieradās."Runājot par cīņām ar nemierniekiem, Irākas premjerministrs Nuri al Maliki trešdien iknedēļas uzrunā televīzijā atzina, ka kaujas var būt ilgas. Tomēr, "ja mēs klusēsim, tas nozīmētu ļaunu valstiņu rašanos, kas drošības situācijā reģionā un pasaulē vairotu postu".Viņš mudināja "bargi vērsties pret valstīm, kas atbalsta" kaujiniekus, un aicināja pasaules lielvaras "izskaust teroristu resursus".Maliki noraidījis iespēju, ka Fallūdžā - pilsētā ar 300 000 iedzīvotāju - varētu iebrukt armija ar tankiem. Vienlaikus viņš mudinājis vietējās ciltis pašas padzīt ISIL kaujiniekus.ISIL vēlas plašās teritorijās Irākā un Sīrijā izveidot valsti, kas dzīvotu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām. Sīrijā ISIL vienības pievienojušās grupējumiem, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu.ASV valsts sekretārs Džons Kerijs 5.janvārī apliecināja, ka Vašingtona atbalsta Irākas valdību tās cīņā ar Al Qaeda, tomēr norādīja, ka ASV negrasās sūtīt savus karavīrus atpakaļ uz Irāku.Palīdzību Irākai cīņās ar islāmistu nemierniekiem piedāvājusi arī Irāna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits