Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 6. jūlijs
Anrijs, Arkādijs

Uz Izraēlas Ārlietu ministriju par ANO Drošības padomes rezolūcijas atbalstīšanu uzaicināti dalībvalstu vēstnieki

Izraēlas Ārlietu ministrija svētdien izsaukusi visu to ANO Drošības padomes dalībvalstu vēstniekus, kuras piektdien balsoja par rezolūciju, kurā nosodīta ebreju kolonistu apmetņu būvniecība palestīniešu teritorijās, apliecinājis ministrijas pārstāvis Emmanuēls Nahšons.

Rezolūciju atbalstīja 14 no 15 Drošības padomes loceklēm. Balsojumā atturējās vienīgi ASV, kas apmetņu celtniecību gan neatbalsta, bet parasti izmantojusi veto tiesības, lai bloķētu Izraēlu nosodošas rezolūcijas, skaidrojot, ka Izraēlas un palestīniešu domstarpības jārisina sarunu ceļā.

Turpretī šai balsojumā ASV, atturoties un neizmantojot veto tiesības, pavēra iespēju pirmo reizi kopš 1979.gada pieņemt rezolūciju, kurā nosodīta Izraēlas apmetņu politika.

Pēc Nahšona teiktā, pārējo valstu vēstnieki šodien uzaicināti uz "personisku tikšanos" ministrijā.

Kā norāda portāls Ynet, vēstnieki izsaukti uz ministriju Ziemassvētku dienā un neraugoties uz to, ka svētdienas viņiem ir brīvdienas.

Jau ziņots, ka Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien par šo balsojumu jau pauda nosodījumu ASV prezidentam Barakam Obamam, bet svētdien paziņoja, ka uz nenoteiktu laiku atceļ nākamajā trešdienā plānoto Ukrainas premjera Volodimira Groismana vizīti, reaģējot uz Kijevas atbalstu minētajai rezolūcijai.

Netanjahu arī devis Izraēlas Ārlietu ministrijai rīkojumu pārskatīt attiecības ar ANO institūcijām.

Izraēlas armijas radiostacija svētdien ziņoja, ka aizsardzības ministrs Avigdors Lībermans devis visām drošības institūcijām rīkojumu apturēt sadarbību ar palestīniešiem civilajos jautājumos, turpmāk uzturot kontaktus vienīgi drošības jomā.

Tikmēr labēji noskaņotais sabiedrības drošības ministrs Gilads Erdans izteicies, ka Izraēlai, reaģējot uz rezolūciju, jāpasludina "pilnīga apmetņu bloku aneksija".

Rezolūcija, kuras projektu Ēģipte trešdien nosūtīja ANO Drošības padomes dalībvalstīm, pieprasa, lai "Izraēla nekavējoties un pilnīgi pārtrauc visas [ebreju] apmetņu aktivitātes okupētajās palestīniešu teritorijās, ieskaitot Austrumjeruzalemi".

Rezolūcijā arī teikts, ka šīm apmetnēm "nav juridiska spēka" un tās "bīstami apdraud divu valstu risinājuma dzīvotspēju".

ASV vēstniece ANO Samanta Pauere skaidroja ASV atturēšanos ar bažām, ka ebreju apmetņu paplašināšana apdraud iespēju panākt mieru ar palestīniešu valsts izveidošanu līdzās Izraēlai. Ebreju apmetnes tiek celtas teritorijā, kuru palestīnieši uzskata par savas nākotnes valsts daļu.

Izraēlas centienus savukārt atbalstīja jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps, kas uz balsojuma rezultātu reaģēja ar tvītu, kurā solīja, ka "attiecībā uz ANO situācija būs citāda pēc 20.janvāra," tātad pēc viņa inaugurācijas ASV prezidenta amatā.

Ēģipte piektdien bija piekritusi atlikt balsojumu par tās izstrādāto rezolūciju pēc Ēģiptes prezidenta Abdelfataha al Sisi telefonsarunas ar Trampu, tomēr balsojums tika sarīkots pēc četru valstu – Jaunzēlandes, Malaizijas, Senegālas un Venecuēlas – pieprasījuma.

Lai gan pati rezolūcija neparedz nekādas sankcijas, Izraēlas amatpersonas raizējas, ka tā var paplašināt iespējas šai jautājumā vērsties Starptautiskajā Krimināltiesā vai pamudināt dažas valstis noteikt sankcijas pret ebreju kolonistiem vai embargo apmetnēs ražotajām precēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits