Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

85,8% Grieķijas privāto kreditoru akceptē parādu mijmaiņas vienošanos

85,8% Grieķijas privāto kreditoru ir akceptējuši parādu mijmaiņas vienošanos, ar kuru viņiem piederošās Grieķijas obligācijas tiks apmainītas pret zemākas vērtības parādsaistībām, piektdien paziņoja Grieķijas valdība.

Paziņojumā arī teikts, ka šo vienošanos akceptējušo kreditoru īpatsvars sasniegs 95,7%, kad tiks pielietoti kolektīvas rīcības panti, kas nosaka, ka visiem zināmas sērijas parāda vērtspapīru turētājiem ir saistoši apmaksas nosacījumu grozījumi, ja tiem piekritis zināms kreditoru kvorums.

Kreditoru piekrišana šai parādu mijmaiņai ir nepieciešama, lai tiktu novērsta Grieķijas maksātnespēja. Galējais termiņš šādas piekrišanas panākšanai bija ceturtdienas vakarā pulksten 22 pēc Latvijas laika.

Lai varētu pielietot kolektīvas rīcības pantus, Grieķijai bija nepieciešams panākt vismaz 75% kreditoru piekrišanu.

Grieķijas Finanšu ministrija paziņoja, ka šī vienošanās panākta par parādiem 172 miljardiem eiro. Kreditori ar to mijmaiņas vienošanos cietīs zaudējumus līdz 74% apmērā. Finanšu ministrija arī informējusi savus starptautiskos partnerus par savu nodomu pielietot kolektīvās rīcības pantus. Termiņš, kurā kreditoriem, kas ir Grieķijas valsts emitētu vai garantētu obligāciju turētāji, jāakceptē šī vienošanās, ir pagarināts līdz 23.martam.

Grieķijas  valdība 21.februārī paziņoja, ka privātie investori, kas ir  Grieķijas parāda vērtspapīru turētāji, būs spiesti pieņemt parādu mijmaiņas vienošanos, kurā viņiem piederošās  Grieķijas obligācijas tiks apmainītas pret zemākas vērtības parādsaistībām. Saskaņā ar vienošanos bankas un citi privātie  Grieķijas obligāciju turētāji piekrita norakstīt   Grieķijas parādu kopumā par 107 miljardiem eiro.

Grieķija  jau pēc šīs vienošanās noslēgšanas papildināja to ar kolektīvas rīcības pantiem. Reaģējot uz to, starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor's (S&P) pazemināja  Grieķijas reitingu līdz "selektīvam defoltam". Grieķija  uzskata, ka ar kreditoriem noslēgtās vienošanās ļaus tai izvairīties no nekontrolēta bankrota un palikt eiro zonā.

Eiro zonas valstu finanšu ministri februārī apstiprināja jauna starptautiskā aizdevuma piešķiršanu  Grieķijai 130 miljardu eiro apmērā. Vienošanās par šo aizdevumu paredz, ka  Grieķijai jāsamazina valsts parāda līmenis, lai 2020.gadā tas nepārsniegtu 120,5% no IKP. Pašreiz tas ir apmēram 160% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Saskaņā ar šo vienošanos  Grieķijas privātie kreditori norakstīs 53,5% no tiem piederošo  Grieķijas valdības obligāciju nominālvērtības, kas ir par 3,5 procentpunktiem vairāk, nekā bija saskaņots iepriekš. Pērn oktobrī panākta vienošanās paredzēja, ka privātie kreditori norakstīs 50% tiem piederošo obligāciju nominālvērtības, šādi samazinot  Grieķijas parādu par 100 miljardiem eiro. Kreditoru reālie zaudējumi, ņemot vērā kredītprocentu maksājumus, pārsniegs 70%.

Jaunais aizdevums  Grieķijai ir vitāli nepieciešams, jo 20.martā tai jādzēš obligācijas par vairāk nekā 14 miljardiem eiro. Ja līdz tam laikam  Grieķija šo naudu nedabūs, tā kļūs maksātnespējīga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits