Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Islāma valsts uz Eiropas sliekšņa

Džihādistu kustība Islāma valsts (IS), kas ir iekarojusi plašas teritorijas Sīrijas ziemeļos un Irākas ziemeļrietumos, šonedēļ nokļuva uz Eiropas sliekšņa, jo tās kaujinieki ieņēma vairākus rajonus kurdu apdzīvotajā Sīrijas pilsētā Kobanē (Ain el Arāba), kas atrodas pie robežas ar Turciju. Kurdu spēki dara visu, lai stratēģiski nozīmīgā pilsēta nekristu IS rokās. Amerikāņi veikuši uzlidojumus džihādistu pozīcijām pilsētas apkaimē, bet kurdi uzskata, ka ar to nepietiek. Eiropā un Turcijā notikuši plaši kurdu protesti, kuros pieprasīts aizstāvēt Kobani.

Turcijā vismaz 16 cilvēku gājuši bojā naktī uz trešdienu notikušajās sadursmēs starp kurdiem un policijas spēkiem. Sadursmes, kuras notika pārsvarā kurdu apdzīvotajās valsts dienvidaustrumu provincēs, izcēlās pēc otrdien notikušajiem protestiem, kuru dalībnieki pieprasīja Turcijas valdību darīt vairāk, lai aizsargātu Kobani. Pēc nekārtībām vismaz piecās provincēs ieviesta komandantstunda, vēsta portāls Today's Zaman.

Policija izmantoja ūdensmetējus un asaru gāzi, lai izkliedētu satrakotos demonstrantus, kuri dedzināja automašīnas un ar akmeņiem apmētāja veikalus un bankas. Notikušas arī sadursmes starp grupējumiem, kas saistīti ar par teroristu organizāciju pasludināto Kurdistānas strādnieku partiju (PKK) un IS piekritējiem.

Demonstrācijas notikušas arī valsts lielākajā pilsētā Stambulā, kur aizturēti 98 "nelikumīgi protestētāji", bet sadursmēs ievainojumus guvuši 30 cilvēki, arī vairāki policisti. Protestētāji esot dedzinājuši Turcijas karogu un republikas dibinātāja Mustafa Kemala Ataturka attēlus.

Arī Eiropas valstīs dzīvojošie kurdi šonedēļ izgāja ielās, lai aicinātu palīdzēt kurdu spēkiem, kas aizstāv Kobani. Aptuveni 50 kurdu aktīvistu otrdien ielauzās Eiropas Parlamenta (EP) ēkā Briselē. Ar viņiem tikās vairāki EP deputāti un parlamenta prezidents Martins Šulcs. Kurdu protestētājiem pirmdien izdevās iekļūt arī Nīderlandes parlamenta ēkā Hāgā. Demonstrācijas notikušas arī Londonā, Berlīnē, Romā, Marseļā un Hamburgā.

Turcijai pārmet kūtrumu

IS džihādistu uzbrukums, kurā izmantota arī smagā artilērija, Kobanei sākās pirms trim nedēļām. Pilsētu un tās apkaimi šajā laikā pametuši aptuveni 180 tūkstoši cilvēku, kuri ir paglābušies Turcijā. Kaujās ap pilsētu bojā gājuši vismaz 412 cilvēki, vēsta Londonā bāzētā cilvēktiesību organizācija Syrian Observatory for Human Rights, kas uzskata, ka patiesais nogalināto skaists varētu būt pat divreiz lielāks.

Pilsētā joprojām atrodoties vairāki simti civiliedzīvotāju, bet viņu dzīves apstākļi ik dienu pasliktinās, jo trūkst pārtikas un tīra dzeramā ūdens, daudzviet pārtraukta elektroapgāde, Kobanē dzīvojošais kurdu žurnālists Mustafa Ebdi ziņoja angliski iznākošajam turku izdevumam Hᅢᄐrriyet Daily News.

Neskatoties uz džihādistu milzīgo pārspēku, kurdu kaujiniekiem ilgu laiku izdevās atvairīt viņu ielenkumu. Tikai naktī uz pirmdienu IS kareivjiem izdevās ienākt atsevišķos Kobanes rajonos un izkārt kustības melno karogu. Viens no tiem plīvoja tikai dažus simtus metru no robežas ar Turciju.

Amerikāņi pēdējās dienās pastiprinājuši uzlidojumus IS pozīcijām Kobanes apkaimē. Tas devis rezultātu, jo trešdien pienāca ziņas, ka džihādisti ir atkāpušies no vairākiem ieņemtajiem rajoniem. Tomēr ar uzbrukumiem no gaisa nav pietiekami un kurdu kaujiniekiem būtu nepieciešams arī atbalsts uz zemes, tādēļ militāru iesaistīšanos gaida no Turcijas, kas pie robežas ar Sīriju ir izvietojusi tankus un karavīrus, bet pagaidām ir atturējusies no rīcības.

Ankaras bezdarbība sadusmojusi ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju, no kuras izskanējuši pārmetumi, ka turki izdomājot dažādus iemeslus, lai nerīkotos, novēršot Kobanes nonākšanu IS kontrolē.

IS gatavo Trojas zirgu

Ja IS izdotos sagrābt pilsētu, tad džihādisti pilnībā kontrolētu lielu daļu no Sīrijas un Turcijas robežas, kas pavērtu iespēju islāmistiem nokļūt Turcijā un pēc tam arī Eiropā. Ārvalstu mediji, atsaucoties uz amerikāņu izlūkdienestiem, raksta, ka IS, iespējams, jau tagad izmanto Trojas zirga taktiku, lai ieplūdinātu Rietumeiropā savus kaujiniekus.

IS esot atteikusies no plāniem nolaupīt pasažieru lidmašīnas, ar kurām veikt uzbrukumus, līdzīgus 2001. gada 11. septembrī ASV notikušajiem, jo baidās no pastiprinātajiem drošības pasākumiem lidostās. Tā vietā viņi grasoties izmantot Sīrijas bēgļu krīzi un iesūtīt savus kaujiniekus starp tūkstošiem bēgļu, kas ik dienu dodas uz Turciju.

Paviršās robežkontroles dēļ džihādistiem ar viltotām pasēm viegli izdotos nokļūt Turcijas teritorijā. "Ņemot vērā haosu, kas valda uz Sīrijas un Turcijas robežas, būtu gandrīz neiespējami notvert IS teroristus, kuri ierastos kopā ar kārtējo bēgļu vilni," raksta vācu izdevums Bild.

Pēc tam IS kaujinieki, izmantojot dažādu rietumvalstu viltotas pases, varētu netraucēti sasniegt Rietumeiropu, lai tur mēģinātu sarīkot terora aktus, piemēram, nolaupot nejaušus cilvēkus un nogriežot viņiem galvu, kā tas ir darīts dažiem IS sagūstītiem rietumniekiem.



 sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits