Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

AfD spēja uzrunāt neapmierinātos pilsoņus

Vācija ir mainījusies. Tā pēc labējo populistu partijas Alternatīva Vācijai (AfD) panākumiem federālajās vēlēšanās un kļūšanas par trešo lielāko frakciju Bundestāgā izteicies ne viens vien Vācijas politikas pazinējs.

Nacionālistiem īpaši sekmīgs starts izdevās piecās federālajās zemēs, kuras pēc Otrā pasaules kara veidoja sociālistisko Austrumvāciju. Vairāk nekā 25 gadus pēc Vācijas atkalapvienošanas šajā valsts daļā labklājības līmenis joprojām ir zemāks nekā rietumos, tāpēc daudzi iedzīvotāji ir vīlušies tradicionālajos politiskajos spēkos. 
AfD visvairāk balsu atnesa vēlētāji, kuri iepriekš balsoja par Vācijas kancleres Angelas Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību (CDU) un tās Bavārijas māsaspartiju – Kristīgi sociālo savienību (CSU), kā arī iedzīvotāji, kuri pirmo reizi piedalījās federālajās vēlēšanās. 

AfD nodibināja 2013. gada pavasarī kā eiroskeptisku partiju, kuras galvenā prasība bija Vācijas izstāšanās no Eiropas vienotās valūtas savienības – eirozonas. Vācija kā bagātākā eirozonas dalībvalsts sedza lielāko daļu no glābšanas aizdevumiem, kurus piešķīra tādām parādu nomocītām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm kā Grieķija. Daudzi vācieši ar to nebija mierā, tāpēc AfD varēja izveidot atbalstītāju bāzi.

2013. gada septembrī notikušajās Bundestāga vēlēšanās nesen izveidotā AfD ieguva 4,7% vēlētāju atbalstu, tikai par mata tiesu nepārvarot 5% balsu barjeru iekļūšanai parlamentā. 

Pēdējos gados AfD kļuvusi par skaļāko Merkeles migrācijas politikas kritiķi. Kopš 2015. gada Vācijā ieradušies vairāk nekā pusotra miljona migrantu un patvēruma meklētāju, pārsvarā no Tuvajiem Austrumiem. Partija sevi pozicionē kā "tradicionālo kristīgo vērtību" aizstāvi laikā, kad Vācija "islamizējas". AfD pieprasa atjaunot robežkontroli uz ES iekšējām robežām.

Partija ir draudzīga Krievijai. AfD atbalsta Krievijai noteikto ES sankciju atcelšanu un vēlas veidot ciešākas attiecības starp Berlīni un Maskavu. Partijas līderis Aleksandrs Gaulands nesen intervijā laikrakstam Die Welt paziņoja, ka anektētā Krima "laiku laikos ir bijusi Krievijas teritorija un to nevarēs atkalpievienot Ukrainai". 

Neraugoties uz vēlēšanu panākumiem, AfD iekšienē norisinās rīvēšanās starp nosacīti mēreno un galēji labējo spārnu. Mēreno līdere Frauke Petrija ir paziņojusi, ka gatavojas izstāties no partijas un nestrādās AfD frakcijā Bundestāgā. Viņa uzskata, ka atsevišķu partijas līderu ekstrēmistiskie izteikumi kavēšot AfD būt par konstruktīvu opozīcijas spēku

Visu rakstu lasiet trešdienas, 27.septembra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Trollis JT
T
Vācijā vēl ir cilvēki, kuri nevēlas izmirt.
Raimo
R
Vācijā un Latvijā arī jau šodien, šo partiju visi "apsaukā" par populistu partiju, tādejāddi pieradinot pilsoņus pie kaut kā slikta, ...it kā tie būtu kāds drauds vai kaut kā tā. Ja kāds seko pa īstam Vācijas politikai tad redz ka šai partijai jau nekā draudīga nav, to programā ir pietiekami kokrēti un svarīgi jautājumi. Es nevaru nepiekrist vismaz 70 procentu viņu teiktajam. Bet ta vai citādi Merkeles piekritēji to zākā un pieliek visādas "kakas" un biedē pilsoņus ar to. Bet.... ja Jūs esat vai varētu būt informēti kāda patiesībā ir situācija Vācijā, ar šo "populismu" - draudu no AfD... it kā... man jāsaka ka pa šiem gadiem lielāķus populistus kā CDU SPD kuru cienītais līderis pat mnav pabeidzis pa īstam pamatskolu no kuras tika izdzīts par alkoholismu, es neesmu redzējis un dzirdējis lielākas blēņas kā no pozicijas partijām. Man žēl, ka līdz šīm visa pasaule domā ka Vācija jau nu ir kaut kas izcils, uz kā tā arī turās, jā, vēl uz to ka vienmēr te būs darba vietas un vienmēr būs...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits