Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Barselonā tūkstošiem cilvēku pieprasa atbrīvot aizturētās kataloņu amatpersonas

Barselonā pie Katalonijas Augstākās tiesas ceturtdien pulcējās tūkstošiem cilvēku, pieprasot atbrīvot amatpersonas, kas aizturētas saistībā ar plānoto neatkarības referendumu.

Demonstranti atsaucās aicinājumiem iziet ielās, protestējot pret Madrides negaidīti aso vēršanos pret referenduma rīkotājiem.

Pamatojoties uz tiesas orderiem, policija ir konfiscējusi desmit miljonus referenduma biļetenu un aizturējusi 14 cilvēkus, lielākoties Katalonijas valdības amatpersonas, kas tiek turētas aizdomās par referenduma koordinēšanu.

Katalonijas amatpersonas par separātismu aizturētas pirmo reizi, kopš 2011. gadā sākās reāla kampaņa par reģiona neatkarību.

Reģiona neatkarību atbalstošā ietekmīgā organizācija Katalāņu Nacionālā sapulce aicināja savus atbalstītājus ceturtdienas pusdienlaikā pulcēties pie Augstākās tiesas un vajadzības gadījumā paņemt līdzi arī teltis.

Līdz dienas vidum protestētāji piepildīja laukumu, skandējot saukļus Mēs balsosim un Sveika, demokrātija. Daudzi sanākušie bija ietinušies sarkanzildzeltenajos karogos Estelada, kas kļuvuši par Katalonijas neatkarības simbolu.

"Mēs šeit būsim mierīgi, bet klātesoši, kamēr visi aizturēti netiks atbrīvoti," paziņoja Katalāņu Nacionālās sapulces prezidents Džordi Sančess.

Reģiona policija ir norobežojusi teritoriju, un demonstrācijas vietā uzņemtos video redzami cilvēki, kuri dusmīgi svilpj un ņirdzīgi kliedz uz policistu, kurš saķēries ar kādu protestētāju. Tomēr ziņas par nopietniem incidentiem pagaidām nav saņemtas.

"Mūsu devīze - mēs neesam nobijušies," norādīja 21 gadu vecā studente Malena Palau, kura ieradusies uz demonstrāciju. "Mēs vēlamies balsot, jo mums ir tiesības izlemt, neskatoties uz to, kā mēs balsojam," viņa piebilda.

Protestētāji rīkoties sāka jau trešdien, kad parādījās ziņas par kratīšanu Katalonijas valdības ēkās un amatpersonu aizturēšanu. Daži protestētāji pa nakti apmetās pie reģionālā ekonomikas departamenta, kur Spānijas Civilās gvardes izmeklētāji veica kratīšanu un aizturēja par finansēm un nodokļiem atbildīgās amatpersonas.

Vandaļi sabojāja Civilajai gvardei piederošos transportlīdzekļus, un lai tās darbinieki agri ceturtdienas rītā varētu doties prom, bija vajadzīgs reģionālās policijas eskorts.

Kā ziņots, Katalonijas valdība ceturtdien atzina, ka Spānijas varasiestāžu represiju dēļ plāns par neatkarības referenduma sarīkošanu 1.oktobrī saņēmis nopietnu triecienu.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Katalonijas 7,5 miljonu iedzīvotāju domas dalās jautājumā par reģiona neatkarību no Spānijas.

Saskaņā ar aptauju, kuru jūlijā pasūtīja Katalonijas reģionālā valdība, 49,4% kataloņu iebilst pret atdalīšanos no Spānijas, bet 41,1% atbalsta Katalonijas neatkarību.

Lielākā daļa reģiona iedzīvotāju gan vēlas, lai jautājums tiktu izšķirts referendumā.

Top komentāri

Catalunya
C
Spānijas valdība ir izmisumā. Tā atņem kataloņiem biļetenus, kataloņi izvieto biļetenus internetā. Balsošanas dienā tos varēs izdrukāt kaut vai pirms katras balsošanas. Spānijas valdība slēdz interneta domēnus, kur ir kaut vismazākā informācija par referendumu. Tika arestēts pat kataloņu domēna ".cat" pārvaldošās organizācijas vadītājs. Ja interneta vietnes atrodas ārpus Spānijas, sakaru uzņēmumiem prasa liegt pieeju šīm vietnēm. Spānija ir kļuvusi autoritārāka par Turciju. Īstenībā tas arī ir kataloņu galvenais plāns - parādīt visai pasaulei, ka Spānijas valdība ir nepieskaitāma.
Catalunya
C
Vakar Katalonijas prezidents sniedza interviju kādai televīzijai. Divas žurnālistes centās uzdot āķīgākus jautājumus. Viņš atbildēja lieliski. Nebiju pat iedomājies, ka kataloņi ir sagatavojušies tik dažādiem pavērsieniem. Gluži kā aikido - ievirzīt pretinieka spēku pret pašu pretinieku. Prieks bija klausīties. Vispār jau, ja Spānijas valdība sēdētu klusu un tikai ik pēc brīža paziņotu, ka viss, kas notiek Katalonijā, ir nelikumīgs, tad kataloņi varētu rīkot kaut desmit referendumus un nekāda rezultāta nebūtu. Arī Eiropa viņus neklausītu. Bet ja panākt, ka pati Spānija sāk ar kājām bradāt Eiropas vērtības, tad ... Tad ir pavisam cita lieta. Franko režīms parāda savu īsto seju. Tad Spānija tiks izolēta, bet Eiropa būs Katalonijas pusē.
Catalunya
C
Interesants bija žurnālistu jautājums par Katalonijas attiecībām ar ES. Ja Katalonija pamet Spāniju, tad tā taču nevarēs palikt ES, nevarēs tirgoties ar ES utt. Katalonijas prezidents atbildēja: kamēr Spānija neatzīst Katalonijas neatkarību, ES nevar izslēgt Kataloniju no ES, kataloņu uzņēmumi turpinās attiecības ar ES. Bet ja Spānija atzīst Katalonijas neatkarību, tātad ir notikušas pārmaiņas Spānijas valdības uzskatos, Spānija sāk sarunas ar Kataloniju, un Spānijai pašai nav izdevīgi, lai tai parādītos robežas ar Kataloniju. Loģiski. Un ja iedomāties, ka laiks starp brīdi, kad Katalonija pasludinās neatkarību, un brīdi, kad Spānija būs atzinusi Katalonijas neatkarību, varētu ilgt vairākus gadus, tad būtu interesanta ES attieksme. Visus šos gadus, kamēr ir strīds ar Spāniju, ES uzskata Kataloniju par ES daļu, bet tad, kad strīds beidzot ir atrisināts, ES izdomā, ka jāsamazina ES teritorija un jāizslēdz Katalonija. Nevar to iztēloties. Katalonijai nemaz nav iespējams palikt ārpus ES.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits