Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Terēza Meja un Boriss Džonsons par nākamo valsts vēstnieku ES vēlējās cilvēks, kurš "no visas sirds" atbalsta Brexit.

Britu vēstnieka ES demisija apdraud Brexit sarunas

Apvienotās Karalistes premjerministre Terēza Meja, kura ir apsolījusi līdz marta beigām iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu un oficiāli sākt sarunas ar Eiropas Savienību (ES) par Lielbritānijas izstāšanos, saskārusies ar kārtējo nopietno kavēkli saviem plāniem. Šonedēļ par aiziešanu no amata paziņojis Lielbritānijas vēstnieks ES Aivans Rodžerss, kurš Mejas valdībai pārmet kompetences un skaidras pozīcijas trūkumu pirms drīzumā gaidāmajām sarunām.

Lielbritānijas izstāšanās no ES jeb Brexit aizstāvji apsveikuši Rodžersa atkāpšanos, bet citi brīdina, ka viņa nepiedalīšanās sarunās ar ES var nopietni iedragāt britu cerības noslēgt pēc iespējas izdevīgāku vienošanos ar Briseli. Meja Rodžersa vietā gatavojoties apstiprināt vēstnieku, kurš "tic Brexit".

Trešdienas vakarā, kā ziņo britu medijs The Telegraph, par Rodžersa pēcteci tika izraudzīts tuvs Džonsona un Mejas līdzgājējs sers Tims Barovs, kurš iepriekš bijis Liebritānijas vēstnieks Krievijā. Viņš raksturots kā optimists, kura pozitīvais skats ir kontrasts priekšgājēja Rodžersa pesimismam.

No 2013. gada vēstnieka amatā strādājušais Rodžerss savā demisijas vēstulē, kas nonākusi mediju rīcībā, pārmetis Mejas valdībai "juceklīgu domāšanu" un mudinājis ES institūcijās strādājošos britu diplomātus droši stāties pretī tās "nepamatotajiem argumentiem" par Brexit

Viņaprāt, valdībai trūkst nepieciešamo zināšanu, lai vadītu sarunas. "Valdības locekļiem nav nopietnas daudzpusēju sarunu pieredzes, ko nevar teikt par Eiropas Komisiju un Eiropas Savienības Padomi," rakstījis Rodžerss un piebildis, ka sarunās ar ES nozīmīga loma būtu jāatvēl Briselē ikdienā strādājošajiem britu diplomātiem. "Tikai tad valdība varēs panākt mūsu valstij vislabāko vienošanos."

Viņš arī licis saprast, ka pusgadu pēc tam, kad Lielbritānija nobalsoja par aiziešanu no Savienības, valdība nav definējusi savu pozīciju Brexit sarunās. "Mēs joprojām nezinām, kādi būs sarunu mērķi Apvienotās Karalistes attiecību ar ES noteikšanai pēc izstāšanās," norādījis diplomāts. 

Vakar vakarā paziņots, ka Meja savā Brexit uzrunā šomēnes paziņos par Lielbritānijas prioritātēm sarunās par izstāšanos no ES. The Telegraph ziņo, ka Meja paudīs stingru nostāja par vēlmi palikt vienotajā tirgū, taču "nebaidīsies pamest sarunu galdu, ja Brisele vēlēsies ietekmēt Mejas prasību par pilnīgu kontroli pār Lielbritānijas robežām".

Līdz šim Meja likusi noprast, ka viņas prioritāte sarunās ar ES būs imigrācijas ierobežošana no bloka dalībvalstīm, nevis brīva pieeja ES vienotajam tirgum un dalība ES Muitas savienībā. Tas liek domāt, ka Meja atbalsta tā dēvēto smago izstāšanos, jo Brisele ir skaidri pateikusi, ka, nosakot griestus, cik daudz strādājošo no ES ik gadu var doties uz Apvienoto Karalisti, tiktu ierobežota brīva darbaspēka pārvietošanās, kas ir viens no ES vienotā tirgus pamatelementiem.

Jāpiebilst, ka labēji populistiskā Apvienotās Karalistes Neatkarības partija (UKIP) bija piedāvājusi amatam savu kandidatūru – ekslīderi Naidželu Farāžu. "Galu galā viņš pirmsreferenduma kampaņas laikā prasmīgi nodemonstrēja, ka zina vairāk par ES nekā citi britu politiķi, un viņam var uzticēt aizstāvēt Apvienotās Karalistes intereses," UKIP runasvīru Džerārdu Betenu citē The Independent.

ziņa papildināta ar 3.un 7.rindkopu

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5.janvāra laikrakstā Diena!

Top komentāri

Vārds
V
Elite darīs visu, lai kavētu un novērstu tautas izvēli.
Alla Borisovna
A
Nu un kura pozīcija būtu Latvijai izdevīgāka? Laikam jau brīvās darbaspēka plūsmas saglabāšana Lielbritānijā, jo darbs tur ir daudzu Latvijas pilsoņu iztikas pamats.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits