Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eiropas valstis kašķējas imigrantu dēļ

Nelegālo imigrantu izmisīgie centieni nokļūt Eiropas Savienības (ES) bagātākajās valstīs, kurās viņi cer iegūt darbu un uzlabot savus dzīves apstākļus, radījuši saspīlējumu starp vairākām bloka dalībvalstīm, kas cita citu vaino nespējā apturēt milzīgo migrantu plūsmu. Pēdējās nedēļās uzmanības centrā nonākusi Francijas ostas pilsēta Kalē, no kurienes nelegālie imigranti visdažādākajos veidos mēģina pārceļot pāri Lamanša šaurumam, lai iekļūtu Lielbritānijā. Pilsētas vadība uzskata, ka kļuvusi par "migrantu ķīlnieci", un pieprasījusi britiem aktīvāk iesaistīties problēmas risināšanā.

Šturmē prāmi

Francijas ziemeļu piekrastes pilsētu Kalē no Anglijas krastiem šķir tikai 35 kilometri, tādēļ tā ir galvenais tranzīta punkts ceļotājiem, kuri caur Franciju dodas uz Lielbritāniju. Kalē ostu, no kuras tiek nodrošināta regulāra prāmju satiksme starp Franciju un Lielbritāniju, ik gadu izmanto 12 miljoni tūristu un gandrīz divi miljoni kravas automašīnu. Tāpēc tā ir kļuvusi par nelegālo imigrantu "vārtiem" ceļā uz Britu salām, caur kuriem viņi var izkļūt tikai nelikumīgi.

Pagājušajā nedēļā vairāk nekā 200 migrantu, kuri ir apmetušies pilsētas apkaimē pašrocīgi izveidotās improvizētās nometnēs, tiekot garām ostas apkārtnē izvietotajiem policistiem, iekļuva pasažieru terminālī un mēģināja ieņemt prāmi, kas gatavojās doties uz Lielbritāniju. Viņi centās nokļūt uz prāmja galvenās rampas, bet kuģa apkalpe to pacēla un imigrantus aplēja ar ūdeni, izmantojot ugunsdzēsības šļūteni. Policija aizturēja lielāko daļu iebrucēju.

Vietējās amatpersonas un labdarības organizācijas apgalvo, ka ik dienu desmitiem imigrantu mēģina iekļūt smago automašīnu kravas nodalījumā, bet drosmīgākie pieķeras kravas automašīnu vai autobusu šasijai, diemžēl dažiem no viņiem tas ir beidzies nāvējoši. Šoferi ir dusmīgi par imigrantu rīcību, jo Lielbritānija liek maksāt lielas soda naudas, ja viņu vadītajās automašīnās atrod migrantus. Šoferis no Turcijas Dincers Ozdemirs ziņu aģentūrai AP stāsta, ka vienreiz viņa automašīnas kravas nodalījumā atrasti 13 imigranti, tādēļ vīrietim nācies šķirties no 150 eiro.

Ir zināmi gadījumi, kad nelegāļi iekļuvuši vieglo automašīnu bagāžas nodalījumā cerībā, ka viņiem nepamanītiem izdosies nokļūt Lielbritānijā. Angliete Sjū Teibere pēc atgriešanās no Francijas atklājusi, ka viņas automašīnā spraugā aiz priekšējiem sēdekļiem atrodas "ceļabiedrs" - jauns melnādains vīrietis. "Vienīgais, ko viņš sacīja - "Esmu bārenis, esmu bārenis"," pusmūža sieviete stāsta raidsabiedrībai BBC.

Briti piedāvā žogu

Kalē pašvaldība apgalvo, ka pašlaik pilsētā atrodas vairāk nekā 1500 nelegālo imigrantu, pārsvarā no Eritrejas, Sudānas, Somālijas un Afganistānas, bet baidās, ka Sīrijā un Irākā notiekošo militāro konfliktu dēļ līdz gada beigām viņu skaits sasniegs 5000. Lielākajai daļai mērķis ir nokļūt Britu salās, jo viņi pārvalda angļu valodu un ir pārliecināti, ka Lielbritānijā viņiem būs daudz vieglāk atrast darbu.

Sapņa piepildīšanai viņi ir gatavi mēnešiem dzīvot nelikumīgajās apmetnēs, kuras policija ik pa laikam evakuē, vai vienkārši uz ielas. Tas ne pārāk iepriecina Kalē varasiestādes un vietējos iedzīvotājus. Pilsētā ir notikušas sadursmes starp imigrantiem un policiju, bet galēji labējie ekstrēmisti rīko demonstrācijas, kurās pieprasa migrantu deportāciju. "Viņi ierodas un noslauka kājas pret mūsu skaisto valsti," sacīja vietējo ultranacionālistu līderis Ivans Benedeti.

Kalē pašvaldības vadītāja Nataša Bušāra pēc pagājušajā nedēļā notikušā imigrantu mēģinājuma ieņemt prāmi piedraudēja, ka slēgs ostu, ja Lielbritānija nepalīdzēs risināt imigrantu problēmu. Viņa grib, lai briti sedz pusi no 15 miljoniem eiro, ko pilsēta ik gadu tērē drošības pasākumiem ostā.

Londona uzskata, ka Kalē ostas nožogojums neesot pārāk drošs, tādēļ Lielbritānija piedāvājusi Francijas pilsētai 20 kilometru garu un vairāk nekā trīs metrus augstu tērauda nožogojumu, kas tika izmantots pagājušajā nedēļā notikušajā NATO samitā Velsā. Kāda franču palīdzības organizācija piedāvājumu nodēvēja par "klaju britu cinisma paraugu», bet N. Bušāra ironizēja, ka barjeras varētu izmantot, lai bloķētu britu pieeju ostai. «Ir viegli pateikt, ka tā nav jūsu [angļu] problēma," uzskata Kalē vicemērs Filips Miņonē. "Bet ir veltīgi teikt, ka tā ir franču problēma. Tā ir arī Anglijas problēma."

Bavārija vaino Itāliju

Vācijas federālās zemes Bavārijas ministru prezidents Horsts Zēhofers šonedēļ apsūdzēja Itāliju, caur kuru ik gadu ES ierodas desmitiem tūkstošiem nelegālo imigrantu, Šengenas līguma neievērošanā, kas nosaka, ka bēgļiem ir jāpaliek pirmajā ES dalībvalstī, kurā viņi ierodas.

Viņš apgalvo, ka daudzi nelegālie migranti no Itālijas caur Austriju ieceļo Bavārijā, kur pērn saņemti 17 tūkstoši lūgumu pēc patvēruma. H. Zēhofers piedāvā atjaunot robežkontroli uz Vācijas un Austrijas robežas, lai nepieļautu nelegālo imigrantu iebraukšanu Vācijā.

Pret ideju iebilst H. Zēhofa vadītās Kristīgi sociālās savienības māsas partija - Vācijas kancleres Angelas Merkeles Kristīgo demokrātu savienība -, kas uzskata, ka robežkontroles atjaunošana nozīmētu varasiestāžu nevarību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits