Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Eiropu satrauc Trampa izteikumi par ES un NATO

Savienoto Valstu sabiedrotie Eiropā kārtējo reizi ar bažām uztvēruši nākamā ASV prezidenta Donalda Trampa kritiskos izteikumus par Eiropas Savienību (ES) un NATO, kurus viņš sniedzis intervijā britu un vācu medijiem. Miljardieris, kurš piektdien oficiāli stāsies amatā, prognozējis ES iziršanu, bārstījis pārmetumus Vācijas kancleres Angelas Merkeles imigrācijas politikai un atkal pārmetis NATO dalībvalstīm par nepietiekamiem tēriņiem aizsardzībai. Tajā pašā laikā viņš vēlas pārtraukt sankcijas pret Krieviju, ja vien tā piekritīšot samazināt savu kodolarsenālu.

Intervijā, ko Tramps sniedza Vācijas populārākajai avīzei – tabloīdam Bild – un Londonas laikrakstam The Times, topošais ASV līderis sacīja, ka viņam esot milzīga cieņa pret Merkeli, kura esot "fantastiska vadītāja", tomēr nokritizēja viņas lēmumu 2015. gadā uzņemt Vācijā vairāk nekā miljonu migrantu un patvēruma meklētāju. 

"Domāju, ka viņa izdarīja ļoti katastrofālu kļūdu, uzņemot visus tos nelegālos imigrantus, neraugoties uz to, no kurienes tie nāca," sacīja Tramps. "Neviens pat nezina, no kurienes tie nāca. Tāpēc es uzskatu, ka viņa pieļāva katastrofālu kļūdu, ļoti sliktu kļūdu."

Nekustamo īpašumu magnāts, kurš savā priekšvēlēšanu kampaņā izteicās negatīvi par imigrantiem un musulmaņiem, ir pārliecināts, ka decembrī Ziemassvētku tirdziņā Berlīnē notikušais terora akts bija Merkeles politikas sekas.

Viņaprāt, Vācija pārlieku dominējot ES. "Palūkojieties uz Eiropas Savienību un Vāciju. Būtībā Vācija Eiropas Savienību izmanto kā līdzekli savai attīstībai. Tieši tāpēc es domāju, ka Apvienotā Karaliste rīkojas prātīgi, aizejot [no ES]." Vācijas Ārlietu ministrijas runasvīrs Martins Šēfers noraidījis šādu viedokli. "Vācijas valdībai Eiropa nekad nav bijis iztikas līdzeklis, bet kopiena, ko vieno liktenis. Laikā, kad sabrūk vecā kārtība, tā ir svarīgāka nekā jebkad agrāk," sacīja Šēfers.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena otrdienas, 17. janvāra, numurā!

Top komentāri

Ezis
E
Tramps grib panākt to, ka Eiropas savienība pati maksā par tajā izvietotajām ASV bāzēm. Būs nožēlojami, ja ES uz to parakstīsies. :)
nozelojama pasaule
n
Kārtējais purkšķis no garīgi nelīdzsvarotā, dīvaini ievēlētā prezidenta un visi šokā. Rīt būs jauns purkšķis ar pirlnīgi citu domu un atkal visi to apspriedīs it kā tas būstu gala lēmums, kas iekalts akmenī.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits