Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Elizabete II apstiprina Brexit likumu

Lielbritānijas karaliene Elizabete II ceturtdien apstiprināja likumu par Brexit vienošanos, kas ļaus Apvienotajai Karalistei atstāt Eiropas Savienību (ES) 31.janvārī.

Brexit ministrs Stīvs Bārklijs tviterī paziņoja, ka  Elizabete II  "devusi karalisko apstiprinājumu Brexit likumprojektam, kas tādējādi kļūst par Brexit likumu".

Likumprojekts parlamentā tika galīgi apstiprināts trešdien pēc tam, kad parlamenta augšnams - Lordu palāta - atteicās no mēģinājumiem panākt tajā grozījumus.

Parlamenta apakšnams - Pārstāvju palāta - iepriekš trešdien vairākos balsojumos noraidīja visus piecus lordu pieprasītos grozījumus un nosūtīja likumprojektu atpakaļ parlamenta augšnamam, kas piekrita atkāpties no savām prasībām.

Eiropas Parlaments (EP) gatavojas ratificēt Brexit vienošanos 29.janvārī, ļaujot Lielbritānijai izstāties no bloka divas dienas vēlāk.

Brexit likuma pieņemšana ir milzīga uzvara premjerministram Borisam Džonsonam, kurš valdības vadītāja amatā stājās pagājušajā gadā, solot realizēt Brexit.

Džonsona priekštece amatā Terēza Meja 2018.gadā panāca Brexit vienošanos ar Briseli, bet britu parlaments trīs reizes šo vienošanos noraidīja. Pēc tam Meja atkāpās no amata.

Džonsons piekrita izmaiņām Brexit līgumā, bet piedzīvoja vairākas sakāves parlamentā, kas nespēja vienoties par to kad, kā un vai vispār Brexit būtu jāīsteno.

Pagājušajā mēnesī notikušās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas mainīja situāciju, Džonsonam atgriežoties premjera amatā ar lielu konservatīvo vairākumu Pārstāvju palātā.

Brexit sekos pārejas posms, kas ilgs līdz 31.decembrim. Šai periodā uz Lielbritāniju joprojām attieksies ES tiesību normas un abām pusēm būs jāpanāk vienošanās par jaunu tirdzniecības līgumu.

Taču, kādas būs šīs attiecības, joprojām nav skaidrs, un sarunas par tām var izrādīties vēl sarežģītākas nekā Brexit sarunas.

Džonsons runā, ko gatavojas teikt februāra sākumā, domājams, plašāk pastāstīts, kādu tieši vienošanos cer panākt.

"Es esmu pilnīgi pārliecināts, kas mēs to spējam izdarīt," trešdien paziņoja Džonsons, lai gan Brisele paudusi bažas, vai ar 11 mēnešiem pietiks visaptverošas vienošanās noslēgšanai.

Lielbritānijas finanšu ministrs Sadžids Džavids atzinis, ka grafiks būs saspringts, bet paudis pārliecību, ka vienošanos ir iespējams panākt.

Top komentāri

Cik nu vecai večai vairs prāta?
C
Kad apstiprināja iestāšanos ES, prāta bija daudz vairāk.
Seska Smaka
S
Vecā Krampiene ierāva šļuku ķimeļa,pusi nolejot garām,viegli nožagojās un teica: piekrītu.
jautājums
j
Ja ir kāda veca dāma, kura zicēt vairs nespēj, vai domāt viņa spēj?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits